Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Konspekt 1–2–05–4: Práce na zamrzlých hladinách a tocích

Práce a záchrana na zamrzlých vodních plochách a tocích je specifickou činností, která klade vysoké nároky na připravenost hasiče, a to jak po stránce předchozího výcviku, tak po stránce psychické.

Při záchraně osob probořených do ledu je zásadním požadavkem rychlost, efektivita a bezpečnost provedení zásahu. Tyto požadavky lze naplnit, pouze pokud hasiči absolvují pravidelnou odbornou přípravu zaměřenou na tuto problematiku a to samozřejmě včetně praktického výcviku.

Orientační hodnoty únosnosti ledu jsou v české i zahraniční odborné literatuře uváděny odlišně. Například hodnota síly ledu pro bezpečné rekreační sportování se pohybuje v rozmezí od 20 cm do 35 cm.

Únosnost ledu do 5 cm je velice nízká a často dochází k proboření dospělé osoby. Síla ledu 5 až 10 cm unese chodící dospělou osobu o hmotnosti 80 kg, případně více osob, které mají rozestup mezi sebou minimálně 3 m.

Skupinu dospělých osob, která jde bez rozestupů, bezpečně unese led o síle 10 až 20 cm. Jak již bylo výše uvedeno, 20 až 35 cm se uvádí jako tloušťka ledu, na které lze bezpečně provozovat rekreační sporty, při nichž dochází k velké kumulaci osob a dynamickému zatížení.

Zmíněná síla ledu je také dostatečně únosná na jízdu sněžných skútrů a malých osobních vozidel. Vrstva ledu nad 35 cm unese i nákladní automobil.

Sdílet
Přiložené soubory
1_2_05_4.pdf zobrazit online PDF 1 MB