Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Moravskoslezského kraje získal od Správy státních hmotných rezerv do užívání sestavu protipovodňové bariéry od firmy KOBIT – THZ

Správa státních hmotných rezerv pořídila u firmy KOBIT – THZ tříprvkovou sestavu protipovodňové bariéry, do užívání ji převzal Hasičský záchranný sbor Moravskoslezské­ho kraje.

Teleskopický manipulátor

Do sestavy patří teleskopický manipulátor MANITOU typu MLT 635 140V+s s ak­tivní hydraulikou a odpruženým ramenem. Jeho účelem v rámci soupravy je úprava terénu a manipulace s povodňovými stěnami, vybaven je stavitelnými paletovacími vidlemi, pluhem, objemovou lopatou a lopatou „klapačkou“.

Kabina je vybavena vytápěním a klimatizací, v zorném poli řidiče je do palubní desky integrován displej couvací kamery. Nasávaný vzduch je filtrován pomocí filtrů. Všechna kola jsou poháněná a řiditelná, možný je i krabí chod. Vario převodovka je samočinná.

Maximální zdvih je 3 300 kg, při plném vyložení – tedy na 3 100 mm – je to 1 600 kg. Stejnou hmotnost nakladač zvedne do výšky 6 metrů.

Manitou je poháněn čtyřválcovým motorem Deutz TCD 3.6 L4 o výkonu 100 kW. Stroj je dlouhý 6 440 mm, široký 2 500 mm a vysoký 2 493 mm. Jeho provozní hmotnost je 9 970 kg.

Pro rychlejší výměnu nástrojů slouží rychloupínací zařízení v přední části stroje a dvoucestný přívod hydrauliky na konec ramene. Ovládání stroje je řešeno multifunkčním joystickem s možností změny směru jízdy na joysticku.

K čištění zanesených chladičů motoru je možné obrátit chod ventilátorů.

Příslušenství

Paletovací vidlice jsou dlouhé 1 200 mm a mají hydraulicky měnitelnou rozteč a stranový posuv, součástí dodávky jsou prodlužovací nástavce s délkou 2 000 mm.

Pluh s gumovým břitem je široký nejméně 2 500 mm s možností hydraulické změny směru natočení (levá, pravá) pluhu pro úklid drobných naplavenin a bláta. Pluh je vybaven odpruženým břitem, funkcí kopírování terénu a výškově nastavitelnými opěrnými koly.

Lopata je s pevným plným spodním dílem s odnímatelnými boky a hydraulicky ovládaným přidržovačem. Šířka lopaty je 2 300 mm. Stejně široká je lopata s klapačkou.

Objemová lopata s vyměnitelným ocelovým břitem má zpevněnou šířku 1 500 mm.

Plošinový kontejner

Kontejner s ložnou plochou plní podmínky pro manipulaci s jednoramenným nosičem kontejnerů do maximální celkové nosnosti 14 000 kg. Konstrukce je tvořena z ocelových profilů a plechů, podlaha kontejneru je ze silného protiskluzového materiálu se zvýšenou únosností pro hmotnost manipulátoru.

Zadní nájezdy jsou vyrobené z profilů lehkých slitin, jsou sklopné, dimenzované pro pojezd manipulátorem a v provedení zabraňujícím prokluz kol. Nájezdy jsou mechanicky aretovatelné a posuvné po hřídeli, která je kotvena na krajích a ve střední části a umožňuje posuv každého nájezdu vždy v polovině šířky kontejneru.

Z vnější strany předního čela kontejneru jsou po obou stranách uzamykatelné plechové přepravní schrány pro vázací prostředky a pro příslušenství manipulátoru, schrány je možné otevřít při naloženém i složeném kontejneru.

V ložné ploše je celkem 8 kotevních prvků zapuštěných do podlahy. V podlaze jsou otvory pro usazení zarážek pro pneumatiky manipulátoru vždy před a za všemi jeho koly. Otvory jsou rozmístěny dle dodaného manipulátoru a dále v pravidelných rozestupech pro možnost nouzové přepravy jiné techniky.

Uprostřed plošiny v prostoru pod manipulátorem jsou umístěny dva nástavce na paletové vidlice o délce 2 000 mm. V přední části kontejneru je regálová konstrukce umožňující uložení přídavných nářadí manipulátoru.

Tubusový systém NoFloods v kontejneru

Kontejner je určen pro jednoramenný nosič kontejnerů, např. typu Multilift XR 21 S 56, tj. mechanismem schopným manipulace s kontejnery s jednotnou výškou nosného oka kontejneru 1 570 mm.

Svařen je z ocelových profilů, vnitřní prostor kontejneru je přístupný výklopnými dveřmi zezadu a z obou jeho stran. Konstrukce kontejneru umožňuje přenos kontejneru v podvěsu vrtulníkem. Bezprostřední okolí kontejneru je osvětleno.

Tubusový systém NoFloods je uložen v kontejneru a skládá se z protipovodňových bariér, tvořených flexibilní dvoutubusovou konstrukcí o celkové délce 500 metrů s ochrannou výškou proti vodě 80 centimetrů. Systém je tvořen jak samostatnými dvojitými tubusy, tak průchozími a koncovými armaturami a nezbytným spojovacím materiálem.

Sestava se skládá ze samostatných tubusů o délkách 200, 200 a 100 metrů a je možné jej používat samostatně nebo v celkové délce 500 metrů. Průměr je 125 cm. Výhody systému zahrnují nízkou hmotnost, jednoduchou montáž, znovupoužitelnost a nepotřebu dalšího vybavení.

Systém je kompatibilní s armaturami běžně dostupných velkoobjemových čerpadel a umožňuje plnění variantně jak z jednoho, tak i více přístupových bodů. Hmotnost prázdné dvojice tubusů v délce 100 metrů je 375 kg.

Materiál jednotlivých tubusů je tvořen ze dvou vrstev z polypropylénu a polyetylénu. Pro maximální pevnost je vnější vrstva tkaná dokulata a musí odolávat vnějšímu mechanickému poškození.

Vzduchové čerpadlo (dmychadlo) slouží pro plnění tubusů vzduchem, používá se ke stabilizaci a snadné fixaci tubusů před plněním vodou. Hydraulický naviják hadicového systému je určen pro snadnější rozvíjení hadic při tvorbě vedení a snadnější balení po použití. Systém pohonu hydraulického navijáku je kompatibilní s hydraulickým systémem nakladače.

Sdílet