Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak postupovat při zásahu u dopravní nehody či požáru elektrobusu? Na to se zaměřili liberečtí hasiči v depu dopravního podniku

Příslušníci HZS Libereckého kraje – profesionální hasiči ze stanice Liberec – se zúčastnili školení v depu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. To bylo zaměřené na seznámení se s technickými specifiky elektrobusu, který byl zařazen do běžného provozu MHD.

S Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou funguje dlouholetá spolupráce. Každoročně probíhají školení ve vozovně dopravního podniku, kde jsou liberečtí hasiči podrobně seznamováni s jednotlivými vozidly a jejich technickými vlastnostmi s ohledem na specifika zásahu.

Dřívější školení byla zaměřena například na tramvaje (např. jak ji v případě zásahu odpojit od trolejí či jak ji zvednout) nebo později na autobusy s pohonem na CNG. Nyní byl předmětem školení elektrobus.

Konkrétně jsme se zaměřili na seznámení s konstrukcí a místem uložení elektrobaterií, protože co se týče postupů v případě požáru, jsou právě elektrobaterie pro zásah klíčové,

popisuje mjr. Jan Pluhař, velitel stanice Liberec a dodává:

Autobus má elektrobaterie na střeše, tedy ponoření do vody nepřichází v úvahu a je třeba hledat jiné alternativy, jak baterie při případném požáru uhasit. Tou alternativou je pro nás vysokotlaké hasicí a řezací zařízení Cobra.

Na první pohled se elektrobus od běžného autobusu příliš neliší. Velmi podstatný rozdíl by ovšem nastal při zásahu – nejen v případě požáru, ale i při dopravní nehodě. Pro případ běžných zásahů bylo zapotřebí, aby se liberečtí hasiči proškolili ohledně bezpečnostních prvků – tedy kde odpojit vysokonapěťovou část, jakým způsobem atd.

Toto i podobná školení přispívají k získávání cenných znalostí a dovedností, které jsou pro hasiče cenné při rychlejších a efektivnějších „ostrých“ zásazích.

Sdílet