Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji ukázali přeshraniční povodňovou ochranu v rámci mezinárodního projektu IPA Floods and Fires

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje hostil, v uplynulých dnech, zahraniční studijní návštěvu, jejímž tématem byla přeshraniční povodňová ochrana. Tato návštěva byla realizována jako jedna z aktivit v rámci mezinárodního projektu IPA Floods and Fires, kterého se HZS MSK účastní.

Cílem tohoto projektu je zvýšení úrovně protipovodňové ochrany a ochrana proti lesním požárům v krajinách západního Balkánu a Turecka. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) hostil, v uplynulých dnech, zahraniční studijní návštěvu, jejímž tématem byla přeshraniční povodňová ochrana. Tato návštěva byla realizována jako jedna z aktivit v rámci mezinárodního projektu IPA Floods and Fires, kterého se HZS MSK účastní. Cílem tohoto projektu je zvýšení úrovně protipovodňové ochrany a ochrana proti lesním požárům v krajinách západního Balkánu a Turecka.

Studijní návštěvy se zúčastnilo celkem 24 expertů z osmi evropských zemí a byla jim představena nejen technika, kterou HZS MSK disponuje v případě mimořádných událostí souvisejících s povodněmi, ale byla sdílena i praxe, jakým způsobem funguje protipovodňová ochrana v České republice a Moravskoslezském kraji. Vyzdviženy byly i zkušenosti s přeshraniční spoluprací s Polskem a Slovenskem zahrnující právní základy, procedury, metodiky, řešení mimořádných událostí a nadstandartní praxe nejen při dopravních nehodách na polské dálnici, ale také při požárech na Bruntálsku.

Během dvoudenní návštěvy proběhla také návštěva Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje v Ostravě, kde byla prezentována úzká spolupráce složek IZS v Moravskoslezském kraji, dále návštěva Českého hydrometeorolo­gického ústavu, Povodí Odry, s.p. včetně návštěvy vodohospodářského dispečinku a vodního díla Šance.

HZS MSK tak pokračoval ve své aktivní účasti na realizaci mezinárodního projektu s názvem „Pomoc EU v oblasti protipovodňové ochrany a ochrany proti lesním požárům v krajinách západního Balkánu a Turecka“ („EU Support to Flood Prevention and Forest Fires Management in Western Balkans and Turkey“. Jedná se o projekt financovaný Evropskou komisí v rámci programu pro přidružené státy EU „Instrument for Pre-Accession Assistance“ (IPA).

Sedmičlenné projektové konsorcium se kromě HZS MSK skládá z institucí působících v oblasti krizového řízení a civilní ochrany ze 4 zemí EU – Itálie, Švédska, Slovinska a Rumunska. Jak vyplývá i z názvu projektu, aktivity jsou rozděleny do dvou segmentů, segmentu protipovodňové ochrany a segmentu ochrany proti lesním požárům. HZS MSK se odborně angažuje v obou oblastech projektu, v oblasti protipovodňové ochrany je vedoucím partnerem jedné dílčí aktivity zaměřené na přeshraniční protipovodňovou spolupráci. Délka projektu je 40 měsíců, předpokládané datum ukončení projektu je 31.03.2024, rozpočet projektu je 5.000.000 EUR.

HZS Moravskoslezského kraje
Sdílet