Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysoká dva metry a široká čtyři metry – takové jsou rozměry matrace, kterou mohou nově využít liberečtí hasiči na seskok zachraňovaných osob

Věc, která zvyšuje šance na přežití zachraňovaných osob při mimořádných událostech. Váží zhruba jako dospělý člověk a má výraznou žluto-zelenou barvu. To je záchranná seskoková matrace – novinka u HZS Libereckého kraje, kterou hasiči budou moci využít při zásazích, například u požárů výškových budov pro záchranu osob.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje má v tuto chvíli k dispozici jednu seskokovou matraci pořízenou z rozpočtu HZS České republiky na základě rozhodnutí generálního ředitele HZS ČR genpor. Vladimíra Vlčka. Pořizovací cena záchranné seskokové matrace Vetter SP 25 je 354 675 korun včetně DPH. Aktuálně je tento nový technický prostředek požární ochrany dislokovaný na centrální hasičské stanici v Liberci. Seskoková matrace umožňuje záchranu osob z výšky do 25 metrů.

„S ohledem na dojezdové časy a narůstající počet zásahů ve výškových budovách bychom rádi disponovali čtyřmi záchrannými matracemi – aby v každém okresu Libereckého kraje byla jedna, tedy na centrálních hasičských stanicích Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Semily,“ říká za HZS Libereckého kraje ředitel plk. Jan Hadrbolec. HZS Libereckého kraje aktuálně připravuje žádost o financování z prostředků krizového fondu na jednání bezpečnostní rady kraje. Pokud bude tato žádost Bezpečnostní radou Libereckého kraje schválena, bude následně předložena radě kraje a zastupitelstvu kraje. „Pevně věřím, že tato naše žádost bude bezpečnostní radou kraje podpořena, nákup záchranných seskokových matrací dává smysl,“ dodává krajský ředitel profesionálních hasičů.

V pohotovosti do minuty
Vysoká přes dva metry a široká zhruba čtyři metry – takové jsou přibližné rozměry matrace, když je připravena na seskok zachraňovaných osob. Jejím dodavatelem je firma Nordstahl Servis, s.r.o. Hasiči ji v případě potřeby na místě mimořádné události dokáží uvést do pohotovostního stavu do jedné minuty, plnění se provádí vzduchem z tlakové lahve. K její obsluze pak jsou potřeba čtyři osoby.

Nafukovací záchrannou matraci smí hasiči u zásahu využít pouze v případě, kdy je jiná možnost záchrany osob z výšky vyloučená (není možné využít výškovou techniku) nebo pokud je to vzhledem k časové tísni nevyhnutelné.

Jaroslava Benešová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet