Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Projekt „Čistý hasič-zdravý hasič“ se zaměřuje na dekontaminaci a očistu nejen hasičů, ale i jejich vybavení

Profesionální dekontaminační a čistící prostředky řady F® vyvinuté na míru HZS ČR, jsou po téměř 7 letech na trhu mnohým známy. A přesto, o chemii jde v tomto případě až v druhé řadě.

Především jde o velmi intenzivní edukativní práci, která má za úkol zvýšit povědomí hasičů o zdravotních rizikách, která tato práce přináší. Protože bez informací, které jsou již dávno vědecky potvrzeny mnoha studiemi a testy na celém světě, není možné dostatečně motivovat hasiče ke správné údržbě a očistě veškerého vybavení.

Nositeli této myšlenky spojit chemii a výuku jsou především pan Jiří Kepl a Kateřina Procházková Havlíková, tedy autor a spoluautor nejen chemie, ale velmi detailní metodiky a osvěty. Obrovský kus práce na tomto poli odvedli také lektoři ŠVZ Brno Michal Ľalík a Aleš Pindur a mnoho dalších odborníků, kteří se tomuto tématu věnují dlouhá léta na té nejvyšší úrovni.

Mimochodem profese hasiče je od roku 2022 zařazena dle Agentury pro výzkum rakoviny (IARC) do skupiny 1, tedy jednoznačně karcinogenní, což je samo o sobě více než alarmující.

Projekt „Čistý hasič-zdravý hasič“ (na kterém se podílí mimi jiné VYZBROJNA.cz) významným způsobem přispěl k všeobecné informovanosti a zároveň zájmu hasičů o vlastní zdraví, a to nejen v ČR. Již od počátku, v roce 2017, byl a stále je založen na spolupráci odborníků, chemiků HZS, lektorů a specialistů v daném oboru, je také založen na nejnovějších poznatcích z oblasti vědy a techniky.


Koncept profesionální řady F® je postaven na kompletní řadě chemických prostředků, které mají za úkol samostatně, nebo společně velmi jednoduchým, ale extrémně účinným způsobem snižovat tzv. sekundární kontaminaci, která je právě příčinou tak závažných onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární choroby, astma, poruchy plodnosti a jiné.

Současně je jejich fungování založeno na velmi silné koncentraci účinných látek, fázových přenašečů, nano robotů a dalších látek, které se zatím v této podobě nikdy a nikým nepoužily. Jejich principem je podobnost s chemoterapií, tedy vyhledáváním ložisek znečištění v mikroskopickém měřítku, přeměně vodou nerozpustných látek (to jsou právě ty nejvíce nebezpečné Polycyklické aromatické uhlovodíky ze zplodin hoření) ve vodou rozpustné a ochraně textilií v podobě prokazatelném prodlužování jejich životnosti.

Nejen vizuální znečištění, nýbrž to, které se v podobě karcinogenních látek vyskytuje v celém oděvu, spodním prádle až v samotném křížení vláken řeší dekontaminační prací roztok F5. Jako velmi účinná ochrana a tzv. anti špinivá úprava je nabízen přípravek F7, impregnační postřik, který nejen zajištuje voděodolnost, ale jde ještě dál v podobě odolnosti oděvu proti ropným látkám, olejům, chemickým látkám, a dokonce i kyselinám.

Celá řada dnes již 11 přípravků obsáhne kompletní vybavení hasiče, od zásahových vozidel, přes hadice, boty, oděvy, dýchací techniku, přilby, až po samotnou dekontaminaci a očistu pokožky těla. Nedílnou součástí jsou také velmi podrobné metodické postupy vypracované špičkou ve svém oboru, tedy autory a vývojáře chemie z chemické dílny MPD Rakovník.

Mimochodem tito pánové mají na svědomí také dva produkty, které jsou více než 30 let v Bojovém řádu HZS ČR a tím je produkt Neodekont a dekontaminační činidlo Hvězda. Jejich produkty jsou dnes běžnou součástí práce také v Jaderných elektrárnách, Armádě ČR, nemocnicích, atd. a samotní pánové patří mezi vědecké špičky v celosvětovém měřítku.

Po tak dlouhé době fungování řady F®, existují již odborné a nezávislé analýzy a testy její účinnosti a výsledky jsou skutečně dechberoucí. Přípravky umí zcela prokazatelně odstranit z oděvů a vybavení více než 90 % nebezpečných kontaminantů, což řadí tuto chemii k naprosté špičce a také naprostému unikátu.

Současně se přípravky také neustále zdokonalují, a to v návaznosti na extrémní případy, například znečištění po požáru elektro automobilů, apod. Také se na základě požadavků HZS tvoří další produkty, které mají za úkol vyřešit veškeré typy znečištění, se kterými se hasiči během své práce potkají. (i ty najdete jako první v nabídce Výbrojny).

Řada F® je také dodávána do dalších zemí EU.

Požární bezpečnost je největším distributorem kompletní řady F ® v ČR a celou řadu produktů lze najít na e-shopu.

Sdílet