Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nymburští hasiči-lezci cvičili v bývalém vojenském objektu po sovětské armádě, zaučovali nováčky

Počátkem tohoto týdne začal pravidelný třídenní výcvik hasičů z centrální hasičské stanice Nymburk předurčených pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.

Pro zdokonalování svých dovedností si vytipovali nedaleký bývalý vojenský objekt po sovětské armádě, který je nyní v majetku obce Luštěnice na Mladoboleslavsku. Výcvik tak byl předem projednán se starostkou obce a schválen zastupitelstvem.

Pod vedením lezeckého instruktora územního odboru Nymburk pprap. Milana Víznera se ho zúčastnili stávající členové lezecké skupiny a čtyři noví hasiči, kteří se zaškolují.

Hlavním cílem výcviku bylo praktické procvičení reálných situací, prověření možností použití nosítek, hledání kotevních bodů, bezpečný pohyb lezců v daném prostředí a vyhledávání v terénu podle GPS souřadnic.

Kromě záchrany osoby ze střechy s prostupem nosítek stísněným prostorem (vzduchotechnikou) a záchrany osoby ze stísněné podzemní šachty s následným vyproštěním osoby a jejím vytažením z podzemí se lezci také zaměřili na zdokonalování v přechodu nosítek přes hranu směrem dolů i nahoru.

HZS Středočeského kraje
Sdílet