Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novou prvosledovou cisternu mají hasiči pražské městské části Řeporyje, moderní Scanii degraduje manuální převodovka

Hasiči pražské městské části Řeporyje slavnostně převzali do užívání novou cisternovou automobilovou stříkačku Scania z produkce slatiňanské firmy KOBIT – THZ. Automobil stál 8 100 950 korun včetně DPH.

Podvozek

Moderní dvounápravové šasi P500 řady XT je poháněno řadovým přeplňovaným šestiválcem DC13 o výkonu 368 kW. Převodovka je však bohužel pouze manuálně řazená, což má negativní dopady na komfort strojníka i bezpečnost jízdy. Brzdám pomáhá hydrodynamický retardér.

Pohon přední nápravy je připojitelný, diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará sdružená zásuvka Rettbox-air, její součástí je inteligentní nabíjecí zařízení.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů, mezi nimi najdeme náhradní tlakové láhve.

Přečtěte siV Praze-Řeporyjích mají hasiči novou Scanii od Kobitu, veze 8500 litrů vody a 510 litrů pěnidla

V šesti úchytech jsou uloženy ruční radiostanice, v dalších šesti ruční svítilny. Pod druhou řadou sedadel je vytvořen úložný prostor pro drobné požární příslušenství přístupný shora.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena plechem, koncepce je tradiční, šestiroletová.

Scania je vybavena svislými pohledovými stavoznaky na bocích nástavby, signalizují aktuální množství hasiva v nádrži z nerezavějící oceli. Ta pojme 3 000 litrů vody a 180 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení je poháněno od motoru automobilu, jeho jmenovitý výkon činí 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a sací výšce 3 metry. Umožňuje i vysokotlaký či kombinovaný provoz. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Mezi kabinou a nástavbou je pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s LED světlomety, napájen je z podvozkové soustavy vozu. Osvětlení prostoru okolo nástavby je zajištěno LED zdroji neoslňujícího světla bílé barvy umístěnými na bocích a zadní stěně.

Sdílet