Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Zlínském kraji zajistili a nově dislokovali na hasičské stanici v Holešově dronovou službu

Od dubna byl do výjezdové techniky zařazen dálkově řízený dron od firmy DJI. Jedná se o model Mavic 3T, který disponuje kamerou s 56 násobným přiblížením, termovizí a demontovatelným reproduktorem. Ve vzduchu vydrží až 40 minut na jedno nabití a 4 baterie zajišťují nepřetržitý provoz. Bezpilotní kvadrokoptéra je převážena v osobním automobilu vybaveném monitorem, elektrocentrálou, powerbankou a dalším příslušenstvím nezbytným pro její funkci při zdolávání požárů a eliminaci mimořádných událostí různého typu.

Tato nově vzniklá dronová služba je dostupná nepřetržitě ve prospěch potřeb velitelů zásahů napříč celým Zlínským krajem. V případě potřeby je možné využít ji i za hranicemi kraje při mimokrajské spolupráci. Základní posádku pro ovládání bezpilotní kvadrokoptéry tvoří pilot a operátor dronu.

Využití dronu je velmi rozsáhlé. Lze jej použít například ke zjišťování rozsahu a směru šíření požárů, vyhledávání skrytých ohnisek, mapování úniků ropných látek na vodních tocích, zajištění průzkumu z bezpečné vzdálenosti při úniku nebezpečné látky, pomoci při pátrání po pohřešované osobě apod. Pro zlepšení přehledu velitele zásahu o zdolávání mimořádné události může být obraz přenášen z ovladače na monitor do vozidla nebo živě přes streamovací platformu.

Velký význam však tato služba má i pro vyšetřovatele zjišťování příčin požárů, neboť likvidací události činnost hasičů zdaleka nekončí. Využití dronu se předpokládá i v rámci ohledání a dokumentace místa události. Kromě fotografií a videí je tak pilot pomocí dronu schopen pro potřeby vyšetřovatele hasičů zaznamenat data pro vytvoření 3D modelu pro přesnější a přehlednější zadokumentování rozsahu mimořádné události, např. poškození objektu požárem.

Dronem získané materiály tak bezpochyby dále mohou sloužit i orgánům činným v trestním řízení.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet