Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil Volkswagen Transporter vyrobila pro jihočeské hasiče firma WISS Czech

Firma WISS Czech vyrobila pro Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje rychlý zásahový automobil Volkswagen Transporter. Pořizovací cena vozu činila včetně daně 2 623 764 korun.

Podvozek

Pro zástavbu byl zvolen skříňový automobil Volkwsagen Transporter T6.1 s pohonem všech kol systémem 4Motion. Osazen je dvoulitrovým naftovým čtyřválcem o výkonu 150 kW, převodovka je samozřejmě automatická – dvouspojková sedmistupňová skříň napomáhá bezpečnosti jízdy.

Volkswagen byl už z výroby dodán v červeném odstínu RAL 3020, zvýrazňující prvky tvoří bílé a žlutozelené pruhy doplněné šrafováním chevron na zadní části.

Transporter je třímístný – místo pro řidiče a velitele je doplněno sedadlem pro jednoho hasiče vlevo vzadu. I proto je vůz vybaven bočními posuvnými dveřmi na obou stranách – levé jsou navíc prosklené.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará inteligentní zařízení napájené z 230V zásuvky Rettbox. Ta se při nastartování automobilu samočinně odpojí.

V zorném poli řidiče je 6" displej couvací kamery, pro spojení slouží analogové radiostanice i digitální terminály.

Vestavba

Účelová vestavba je součástí samonosné karoserie. Vyrobena je z lehkých kovů a ocelových prvků a jejich kombinace. Pro snadnou manipulaci s příslušenstvím jsou všechny výsuvné prvky opatřeny aretací v koncových polohách. Všechny výsuvné, otočné a výklopné prvky, které přesahují při použití základní rozměry RZA v přepravním stavu, jsou opatřeny z viditelných stran retro-reflexními polepy.

Prostor pro uložení požárního příslušenství v zadní části je vybaven nahoru výklopnými dveřmi, které jsou z vnitřní strany vybaveny LED osvětlením zajišťujícím při jejich vyklopení osvětlení požárního příslušenství umístěného na výsuvech ve vysunuté poloze.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla na bocích.

Nádrž na vodu má objem 130 litrů, je samonosná, vyrobena z nerezové oceli, vybavena vlnolamy s možností odkalování a stavoznakem.

Hasicí zařízení umožňuje přimísení 0,4 % pěnidla – toho veze Volkswagen 5 litrů. Dosahuje průtoku 20 litrů za minutu při tlaku 150 barů. Součástí je průtokový samočinný naviják s hadicí o délce 25 metrů a vysokotlakou proudnicí s možností okamžitého přepnutí mezi hašením vodou nebo pěnou.

Hasicí zařízení je přístupné z pravé strany a je přístupné posuvnými dveřmi.

Sdílet