Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letošní ročník ankety Statečné psí srdce 2024 vyhrála Terezka, služební pes příslušníka Záchranného útvaru HZS ČR

Slavnostní předávání cen 14. ročníku této tradiční záchranářské ankety se uskutečnilo v úterý 23. dubna 2024 v Kaiser­štejnském paláci na Malé Straně v Praze. Smyslem ankety je ocenit jak výjimečné počiny psů, kterým se podařilo zachránit lidský život, tak psy, kteří pomáhají lidem chránit své životy a zdraví dlouhodobě.

Organizátorem této úctyhodné soutěže je nezisková organizace ANIMAL EYE, a to ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report, vyhlašovatelem ankety Zlatý záchranářský kříž.

Ocenění je pak udíleno zpravidla v pěti kategoriích, a to: Záchranný čin služebních a záchranářských psů, Záchranný čin neslužebních psů/laiků, Spící srdce (ocenění in memoriam), Pomáhající srdce (ocenění psů dlouhodobě pomáhajících) a Cena hlavního partnera.

Vítězkou letošního ročníku v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů se stala Natália Nostalgia Goldest Danubius alias Terezka, psí parťačka a zároveň služební pes příslušníka Záchranného útvaru HZS ČR, kpt. Mgr. Petra Klegy.

Tato dvojice byla v únoru roku 2023 vyslána v rámci odřadu těžkého USAR (Urban Search and Rescue) týmu do zemětřesením zasaženého Turecka, kde společně s ostatními psy a kynology tvořili dvojici primárně předurčenou na vyhledávání osob zavalených v sutinách.

Dne 9. února 2023 byla čtyřčlenná skupina nasazena na propátrání šestipatrového obytného domu, u kterého bylo místními záchrannými složkami pojato podezření, že byť se objekt po zemětřesení nachází v plné destrukci, mohly by se ve spodních patrech nacházet stále přeživší osoby.

Po příjezdu českého týmu na místo určení si kpt. Klega, velitel české průzkumné skupiny, vyžádal patřičné informace o místě zásahu a následně k průzkumu vnitřních kapes destrukcí zničeného obytného domu nasadil fenku Natálii zvanou Terezka.

V tomto prostoru pak Terezka hlasitým štěkáním označila přítomnost živé osoby, kterou potvrdili i ostatní psi. Po pár hodinách tuto skutečnost oznámily i skupiny tureckých hasičů a horníků, které v místě označení započaly vyprošťovacích práce. Zachráněna byla 34 letá žena, jenž v sutinách přežila téměř 4 dny.

por. Mgr. Jana URBANCOVÁ
tisková mluvčí
Oddělení právní a organiza
Sdílet