Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků, rámcový program schválila vláda

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového programu 114 43 „Pořízení vrtulníků pro letecké hašení a plnění úkolů v oblasti IZS“.

Tento program počítá s pořízením 6 vrtulníků primárně určených k leteckému hašení požárů a pro záchranné práce, z nichž tři by měla zafinancovat Evropská unie v rámci systému RescEU.

Ministerstvo vnitra ČR od Evropské unie obdrželo finance na jeden vrtulník a o finanční prostředky na další dva zažádalo. Tři zbývající vrtulníky, které by měla využívat i Policie České republiky, budou financovány z národních zdrojů a v současnosti probíhají jednání o zahrnutí těchto nákladů do výdajů na obranu.

Na požáru v Českém Švýcarsku se jednoznačně ukázalo, jak potřebné a o kolik efektivnější jsou v rámci zajištění leteckého hašení vrtulníky s možností použití velkého objemu hasební vody, nejméně 3000 litrů a více. Pořízení těch šesti nových vrtulníků rozhodně zvýší bezpečnost občanů v Česku,

řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

V tuto chvíli má Hasičský záchranný sbor ČR k dispozici vždy minimálně dva vrtulníky Bell 412 Policie ČR s bambivaky o objemu 900 litrů. Služba je zabezpečena ze dvou základen, v Praze a Brně.

Pro letošní rizikovou sezónu bude letecké hašení opět zajištěno také dvěma dalšími vrtulníky s bambivaky o objemu 3000 litrů. Na zajištění této služby Ministerstvo vnitra ČR již vypsalo zakázku. Nově bude tato technika k dispozici na tři měsíce místo dvou, tedy od půlky června do poloviny září. Celkem 75 % nákladů pokryje Evropská unie.

Sdílet