Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rosenbauer představuje vlastní zařízení pro řezání vodním paprskem RFC CUTTEX a penetrační systém DRILL-X

Rakouský výrobce hasičské techniky a zařízení Rosenbauer, který je v Česku výhradně zastoupen firmou Požární bezpečnost, představuje dvojici speciálních hasicích zařízení – DRILL-X a RFC CUTTEX.

Cílem při použití tohoto vybavení je možnost uhasit požár bez nutnosti přímo vstupovat do prostoru hoření. Které ze dvou zařízení hasiči – respektive jednotky při pořizování – zvolí závisí na konkrétních potřebách.

DRILL-X

DRILL-X kombinuje vrtání, průraz a hašení, je určen pro likvidaci požárů např. ve stísněných prostorech, jakými jsou střešní konstrukce a podobně.

Systém je poháněn vodou z připojené hadice, nevyžaduje ke své činnosti žádný jiný zdroj. Vrtáky jsou dodávány ve dvou typech – univerzální a na kov.

Dírou lze následně aplikovat hasivo – ať už vodu, pěnu, či „suchou pěnu“ ze systému CAFS. Průtok trysky lze regulovat v rozsahu od 180 do 800 litrů za minutu, měnit lze i tvar výstřikového kužele, a to od 40 do 150 °.

S univerzálním vrtákem lze vytvořit díru hlubokou až 425 mm, s vrtákem na kov se lze provrtat materiálem o tloušťce až 80 mm.

RFC CUTTEX

RFC CUTTEX je zařízení pro hašení a řezání vysokotlakým vodním paprskem. Prořeže se přes širokou škálu materiálů – od dřeva přes cihly, kov až třeba po beton. Díky k vysokému tlaku lze hasit i vodní mlhou.

Řezací tryska a zásobník s abrazivem je na proudnici možné nasadit bez použití nářadí, systém tak lze z hasicího na hasicí a řezací přestavět jen v několika málo jednoduchých krocích.

Rosenbauer nabízí CUTTEX ve třech variantách – autonomní na výsuvné plato a na transportní vozík a verzi pro zástavbu do automobilu s pohonem od motoru vozu.

Autonomní verze pracují s průtokem 38 litrů za minutu a tlakem 180 barů, verze zastavěné do vozidla s tlakem 300 barů a průtokem 58 litrů za minutu.

Sdílet