Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvanáct a půl hodiny trvala v Týně nad Vltavou záchrana kočičky z ventilační šachty

Informaci o kočce v ve ventilační šachtě přijali hasiči krátce po osmé hodině ranní. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že kočka se nachází v rouře o průměru přibližně 25 cm a hluboké asi 13 metrů do které spadla z bytu ve třetím patře přes digestoř.

Kočku se hasiči nejdříve pokusili chytat do záclony, jestli se nezachytí drápkem. Kočka ovšem nespolupracovala, a proto jí do roury zkusili spustit síť na odchytávání zvířat. Číča toho ale asi měla dost, pořád nehybně ležela na dně roury. Hasiči jí zkoušeli také nalákat na žrádlo a pamlsky tak, aby vlezla do sítě, ale nereagovala vůbec na nic.

Další pokus hasiči zkusili tak, že pomocí různých drátů se jí pokusili nahnat do síťky. Ale jak byla hluboko, roura a celý prostor byl velmi stísněný, tak téměř nebylo možné se ke kočce dostat.

Profesionální hasiči na místě spolupracovali s jednotkou týnských dobrovolných hasičů. Dále byla kontaktována jednotka podnikových hasičů z JE Temelín i chovná stanice zvířat v Hluboké nad Vltavou, jestli nemají jakýkoli prostředek na záchranu kočičky. Ale všechny z nabízených stejně nebyly úspěšné.

Nakonec si hasiči sami vyrobili jakýsi „chňapák“ a postupně ho sešroubovávali na 13 metrů dlouhou násadu. Až tímto jedinečně vyrobeným prototypem „záchranné tyče“ se nám kočku asi po hodině, když už se začalo stmívat, podařilo vytáhnout ven. Ještě byla možnost vybourat v přízemím bytě celou úplně novou kuchyň a dostat se ke kočce spodem. Ale s tím zcela pochopitelně nesouhlasil majitel bytu.

Sdílet