Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesní požár u Žehrova pomáhal hasit i vrtulník, z výšky proběhlo i zásobování jídlem a vodou

Hasiči Středočeského kraje zasahují u obce Žehrov na Mladoboleslavsku. Ve velmi nepřístupném terénu se snaží uhasit požár lesa. Misto je velmi nepřehledné, a proto na místo letí i vrtulník. Momentálně je vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Na noc byl zásah kvůli nebezpečnému a nepřístupnému terénu přerušen. Situaci monitoroval dron.

V pátek ráno už nedochází k plamennému hoření, ale hoří v tzv. hrabance, tedy v podstatě pod povrchem. Povrch je potřeba de facto rozrýt, ať už vodním proudem nebo speciálním vybavením. Na místě jsou i specialisté na lesní požáry ze Středočeského kraje, tzv. Lesar team.

Rozloha požáru zůstává stejná. Na místě je aktuálně po vystřídání 9 jednotek, 55 hasičů a 23 kusů techniky.

Pomocí série čerpadel se snaží dostat vodu až k místu požáru, které je špatně přístupné. Nedostane se tam žádná technika včetně čtyřkolek. Z tohoto důvodu část vybavení dopravoval vrtulník a letečtí záchranáři ze Středočeského kraje za pomoci palubního jeřábu.

Letečtí záchranáři pomáhají se zásobováním. Kromě vybavení k hašení dopravili zasahujícím i stravu a vodu. Pokud by zasahující byli nuceni pro občerstvení sestoupit do týlu, trvalo by zhruba dvě hodiny než by se vrátili zpět.

Hasičský vyšetřovatel určil jako příčinu požáru neprokázané zavinění neznámé osoby.

V 15 hodin bylo letecké hašení ukončeno. Vrtulník Policie ČR společně s Leteckými záchranáři ze Středočeského kraje se vrací na základnu. Pokračuje rozhrabávání a prolevaní hrabanky a kontrola požářiště termokamerou.

Velitel zásahu ohlásil krátce po půl čtvrté odpoledne lokalizaci požáru. Vrtulník provedl 56 shozů.

Sdílet