Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahová přilba MSA/Gallet F2 X-TREM

Přinášíme vám uživatelskou recenzi víceúčelové zásahové přilby MSA/Gallet F2 X-TREM, která je na trh dodávána ve čtyřech modifikacích, tři hasičské/záchra­nářské a jedno pro použití v průmyslu.

Redakce serveru POŽÁRY.cz měla k dispozici dvě přilby v provedení, odpovídajícím variantě pro zásahy při dopravních nehodách, čili Traffic Rescue.

Varianty přileb F2 X-TREM dle výrobce jsou:

Lesní požáry/ Forest Fires: Vybavena tónovanými brýlemi, reflexními samolepkami a dobrým větráním: nejvhodnější přilba pro boj s lesním požárem.

Doprava/ Traffic Rescue: Stejná přilba, ale bez větrání, bez ochranných brýlí a v barvě podle výběru nositele, dobře koresponduje s rozmanitými riskantními situacemi na silnicích a dálnicích.

Záchranářské práce v nebezpečných oblastech/ Climbing and Natural Catastrophes: Stejná přilba s větráním, s nebo bez reflexních samolepek, podle potřeby, je certifikována v souladu s EN12492 horolezeckou normou pro použití při záchranářských situacích v nebezpečném prostředí.

Práce v průmyslu/ Industrial Risks: Přilba bez větrání odpovídá normě EN397 a může být použita ve všech průmyslových odvětvích na ochranu proti nárazu a ostrým padajícím objektům jakož i proti chemickým rizikům.

První, co nás na helmě s označením X-TREM zaujalo, byla její barva, odpovídající ,,ostravskému“ odstínu. Když uvážíme, že tato přilba se používá i pro výkon činnosti lezeckých skupin, které však preferují ochranné pomůcky hlavy od jiného výrobce v barevném provedení sytě červené, je Galetta v tomto provedení mnohem lépe viditelná. Výrobce navíc umožňuje použití schválených reflexních prvků, což její viditelnost v návaznosti na barevné provedení ještě více zlepšuje. Není to však kvůli kráse, nýbrž z důvodu bezpečnosti.

Zvenčí je na přilbě viditelný výrazný tzv. kohout, ve kterém jsou nápadné větrací otvory, námi zkoušené provedení bylo dle své varianty bez nich, avšak jejich místo bylo patrné. Tyto přispívají dle výrobce k lepšímu komfortu nošení při boji s lesními požáry, což je další varianta přilby X-TREM. Když se podíváme na nejrůznější zpravodajství ze zásahů při lesních požárech po celém území Evropy, téměř vždy vidíme hasiče, mající na hlavách právě přilby X-TREM.

Na přilbě nejsou zvenčí žádné výrazné rušivé elementy, které by mohly vést k problémům, souvisejícím např. s pádem předmětu na helmu a její následné násilné odpadnutí z hlavy. Nalezneme zde pouze úchyty pro doplňkové příslušenství pro různé varianty helmy. Doplňkovým příslušenstvím rozumíme odnímatelný boční držák se svítilnou, obličejový štít čirý či pro práci v lese, ochranu sluchu, dále hlavovou komunikační soupravu (tzv. vysílačkový headset). Ochranné tónované brýle se na provedení lesní požáry nasazují pod přilbu, u zkoušené verze Traffic Rescue se volitelné čiré brýle protahují skrze středovou část nad oblast zátylku. Do zadní části lze upnout ochranný nátylník obdobně, jako je tomu u přileb F1.

Samotnému nasazení a následnému nošení přilby předchází její správné nastavení na hlavu uživatele. Celý proces trvá krátkou dobu, neboť vnitřní provedení MSA/Gallet F2 X-TREM je stejné, jako u její větší sestry, tedy hasičské přilby MSA/Gallet F1 SF (obr. 12 a 13). Jedná se o upínací systém v podobě tříbodového podbradního pásku s automatickou přezkou a nastavitelností do několika poloh dle uživatele. Díky tomuto provedení přilba dobře pohlcuje otřesy. Horní část tvoří ochranná síťka a kožený hlavový lem, nastavitelný na velikost 52 – 64 cm. Rozdíl je pouze v tom, že model F2 nemá koženou ochranu na upínacím pásku v oblasti uší a nad síťkou není protinárazová ochrana. Pohodlnosti pohybu a komfortu nošení výrazně přispívá i hmotnost přilby, která dosahuje hodnoty 580 g v základním provedení (bez doplňkového příslušenství), zkoušený model Traffic Rescue má hmotnost 650 ± 30 g.

Výrobním materiálem skořepiny přilby MSA/Gallet F2 X-TREM je samozhášivý a mechanickému poškození odolný technopolymer. Barevné provedení skořepiny nabízí několik možností – od šedé až po odstín zkoušených příleb.

Celkové hodnocení této víceúčelové přilby MSA/Gallet F2 X-TREM je v rámci jejího určení a zkoušení kladné, helma dobře sedí, po upnutí pásku poskytuje hlavě dobrou pohyblivost a díky své malé hmotnosti ji uživatel téměř nevnímá. Lze jí jen doporučit pro dané potřeby hasičských a záchranářských jednotek.

Pořizovací cena přilby se pohybuje např. při variantě na zdolávání lesních požárů ve výši cca 4800 korun včetně ochranných brýlí. Případný zájemce o ní jí může pořídit u partnerů serveru POŽÁRY.cz, konkrétně u firmy EUROFIRE a také přímo u výrobce, tedy MSA/Auer.

Foto: MSA/Auer, HZS JHČ, Požáry.cz

Sdílet