Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská noc pod Ještědem 2016 byla devátým ročníkem, soutěže se účastnila čtyřčlenná družstva

Soutěž Hasičská noc pod Ještědem proběhla 1. října 2016 už po deváté. Hlavním cílem soutěže je každoročně společné setkání členů sborů a jednotek dobrovolných hasičů, porovnání dovedností a sil. Lákavá je ale i okouzlující atmosféra, která celou soutěžní noc pod Ještědem ovládá.

Soutěž pravidelně navštěvují nejenom hasiči z Podještědí, ale i z různých koutů Libereckého kraje i mimo něj. Soutěže se účastní čtyřčlenná soutěžní družstva, která hasičskými vozy objedou stanoviště s netradičními disciplínami.

Úvodní setkání už jako tradičně proběhlo ve Zdislavě, kde se konalo slavnostní zahájení samotné soutěže. V roce 2016 dorazilo celkem 19 družstev, na trať se ale kromě necelé osmdesátky závodníků vydalo i několik desítek „pozorovatelů“ – ať už z řad kamarádů či hasičských příznivců.

Ujetí celého okruhu trvá posádce asi 5 hodin, přičemž se neměří doba samotné jízdy, ale pouze čas plnění samotných disciplín. Soutěž prověřuje nejenom fyzickou zdatnost a vytrvalost, ale také manuální zručnost, týmovou spolupráci a důvěru.

Na přibližně 50 kilometrů dlouhé trase museli hasiči na 14 stanovištích plnit různorodé úkoly. Přímo ve Zdislavě bylo připraveno tradiční řezání kulatiny ruční dvou mužnou pilou, vedle hasiči stavěli žebřík a lezli s hadicí na automobilovou plošinu.

V Osečné hasiči rozhazovali hadice na přesnost, u místního rybníka pak po správném určení azimutu museli člunem najít ceduli s typem hasičského vozidla. Ten si měli zapamatovat a po vrácení se zpět přesně určit, o jaké vozidlo se jedná a co jednotlivé části označení ve skutečnosti značí (litry vody, pěnidla, určení…)

Na křižovatce nedaleko obce Kotel pro změnu hasiči museli předvést fyzickou zdatnost, vyšplhat na – časem mokrém – laně do několika metrů bylo nad síly některých soutěžících.

Ve Všelibicích na koupališti si tři členové družstva zakryli výhled speciálními brýlemi a skrze opičí dráhu je hlasovými povely navigoval velitel. Kromě projití vypáskovaného prostoru museli hasiči prolézt oknem a poslepu zapojit hadici k hydrantu.

V hasičárně v Českém Dubu byla připravena oddechová disciplína, družstva skládala svůj rozstříhaný obrázek. Na Šibeničním vrchu nedaleko pak hasiči pomocí hydraulického rozpínáku transportovali křehké slepičí vajíčko z jednoho kuželu na druhý.

Trasa následně pokračovala přes Světlou pod Ještědem, Rozstání, Druzcov a Křižany zpět do Zdislavy. Na hasiče čekalo ještě několik disciplín, mezi nimiž nechyběl ani „hammer box“ či tradiční výměna pneumatiky. V Křižanech například museli všichni hasiči spolupracovat a na „saních“ absolvovat kus společné cesty.


První místo v roce 2016 odvezli hasiči do Proseče pod Ještědem, druzí skončili hasiči z Vratislav. Na třetím místě se umístili hasiči z Českého Dubu, medaili bramborovou vybojovali hasiči z Kněžmostu.

Sdílet