Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Větrná smršť zničila několik domů. V troskách jsou zavalení lidé

Katastrem obce Horní Datyně se prohnala větrná smršť, která zničila několik domů. V troskách jsou údajně zavalení lidé. Takový byl námět cvičení jednotek SDH okrsku Ostrava – venkov, které proběhlo v pátek 5. 11. 2010 ve večerních hodinách.

Jeho cílem bylo prověřit součinnost jednotek na místě zásahu a jeho řízení, organizaci prací při vyhledávání a záchraně osob, předlékařskou pomoc, zajišťování ohrožujících konstrukcí a výstavbu nouzového ubytování.

Akce se zúčastnily jednotky SDH Horní Datyně, Vratimov, Šenov, Radvanice, Bartovice a Václavovice a své úkoly splnily na jedničku. Od nahlášení události na operační středisko uplynulo 15 minut a první osoba byla nalezena a ošetřena.

Celkově byly na místě tři figuranti, simulující různá zranění a dvě figuríny, jako mrtvé osoby. Poslední zraněný byl vyproštěn a ošetřen do 35 minuty po nahlášení, kdy bylo zároveň i vybudováno nouzové ubytování. Cvičení bylo ukončeno ve 45 minutě konečným zajištěním ohrožujících konstrukcí.

Jednotky poté odjely na vyhodnocení do hasičské zbrojnice v Horních Datyních, kde vedoucí cvičení krátce zhodnotil práci jednotlivých sborů.

Živelných katastrof, jako jsou povodně, či větrné smršti, neustále přibývá. Je vidět, že jednotky v našem okrsku jsou na tyto situace připraveny a v případě nutnosti jsou schopny rychle a efektivně zasáhnout a pomoct občanům v nouzi.

Text: Bc.Martin Čech (velitel okrsku Ostrava – venkov)
Foto: Tomáš Lach, Petr Mžíček

Sdílet