Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Propan-butanové lahve komplikovaly noční zásah

Dne 10. listopadu ve 23.40 hodin byli hasiči přivoláni k požáru restauračního objektu v Pastvinách na Orlickoústecku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu 6 minut po půlnoci.

V restauraci s obytnou částí došlo k výbuchu propan-butanu, který se nashromáždil ve spodní části objektu. Uvnitř objektu hasiči nalezli několik propan-butanových lahví, které velmi komplikovaly likvidaci požáru. Nakonec se podařilo dostat nebezpečné tlakové lahve z ohniska požáru a k další explozi nedošlo. Výbuchem ale byla pravděpodobně narušena i statika objektu.

Hasiči museli rozebrat střešní konstrukci, aby odhalili všechna ohniska a požár zlikvidovali. Na místě požáru byla jedna žena, která byla zraněna – byla v takovém šoku, že musela být ošetřena lékařem. Poslední jednotky se na základny vrátily ve 4.16 hodin. Škoda byla vyčíslena na 5 milionů korun.

Příčinu vzniku požáru nyní zjišťuje vyšetřovatel hasičů spolu s policisty.

por. Bc. Iveta Lehká, tisková mluvčí PČR, KŘP Pardubického kraje

Případ je v současné době na počátku vyšetřování, nicméně policisté prozatím nevylučují žádnou možnost. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření a zda se jednalo o úmysl, nedbalost nebo technickou závadu prokážou až nařízené expertízy a znalecké posudky.

Foto: Ing. Jaroslav Kubíček – HZS Pardubického kraje, Policie ČR

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet