Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stodoly v Opatovicích na Brněnsku

Jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes v noci zaměstnal požár stodoly Opatovicích na Brněnsku.

Požár byl ohlášen ve 23.32 hodin. Protože při příjezdu prvních jednotek byl celý objekt o rozměrech zhruba dvacet krát osm metrů v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření, propadala se střešní konstrukce a hrozilo rozšíření ohně do okolí, velitel zásahu požádal operační středisko o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu.

Na místo se sjely profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích, v Lidické a Bauerově ulici a v ulici Tuřanka v Brně, a dobrovolné jednotky z Židlochovic, Blučiny, Holasic, Hrušovan u Brna, Žabčic a Syrovic.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům a k ochraně sousedních objektů před požárem nasadili čtyři vodní proudy. Vodu doplňovali z místního podzemního hydrantu. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu 17 minut po půlnoci. Protože ale pod propadlou střechou a stropem stodoly hořely uskladněné balíky slámy, kombajn, starý automobil, stavební materiál a řada dalších věcí, dohašování požáru, vynášení ohořelého materiálu a rozebírání zbytků střešních konstrukcí trvalo až do ranních hodin. Po kontrole termokamerou likvidaci požáru ukončili krátce před devátou hodinou ráno. Technicky i fyzicky náročný zásah komplikovaly zplodiny hoření a silné zakouření objektu. Obyvatele obce ale kouř neohrozil.

Starší zděnou stodolu požár prakticky zničil, z objektu zbyly jen obvodové zdi. Rozšíření ohně na další hospodářská stavení a sousední stodolu, v níž byly uskladněny hořlavé kapaliny, se hasičům podařilo zabránit. Příčinu vzniku požáru zjišťují vyšetřovatelé HZS JmK ve spolupráci s policisty. Celkovou škodu podle předběžného odhadu vyčíslili na 290 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet