Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deník zveřejní další článek

Na ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje se dne 19. 11. 2010 uskutečnilo jednání vedení HZS JmK a redakce Brněnského deníku Rovnost.

Schůzka se uskutečnila na základě výhrad ke skutečnostem, uvedeným v článku, který deník zveřejnil 15. listopadu pod titulkem V utajení: méně práce pro dobrovolné hasiče. Na základě jednání a výměny stanovisek se obě strany dohodly, že deník se k této problematice vrátí v dalším článku.

Ředitel HZS JmK plk. Ing. Jiří Pelikán uvedl, že HZS JmK se musí chovat ekonomicky, ale přitom zachovat maximální míru bezpečí lidí. To znamená, že k málo nebezpečným požárům, u kterých je to zřejmé již z ohlášení (požár popelnice, kontejneru, trávy, hořící hromádky odpadků apod.) bez ohrožení okolí by jednotky měly vyjíždět v rozumné míře. Přičemž vždy bude platit zásada, že k zásahu bude povolána místní dobrovolná jednotka a jednotka HZS JmK podle poplachového plánu kraje. Ing. Pelikán zdůraznil snahu HZS JmK spolupracovat s jednotkami sborů dobrovolných hasičů v co největší míře, jejich nezbytnost pro fungování integrovaného záchranného systému, ale současně také nutnost řešit některé zásahy efektivně a ekonomicky.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet