Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Něco málo o rychlovarných konvicích

Nebezpečí rychlovarných konvic z hlediska požární ochrany.Na základě zjištěných skutečností a výsledku expertíz předložených vzorků lze příčinu vzniku požáru popsat následujícím způsobem: Jistící prvek, který vypíná elektrický obvod konvice na principu termostatu selhal a teplota vznikající na topném tělísku způsobila zapálení plastových částí rychlovarné konvice.

V roce 2000 byly jednotky HZS hl.m. Prahy vyslány k požárům obytných prostor (cca 500 případů). Na základě výsledků zjišťování příčin těchto požárů byla několikrát určena jako příčina vzniku těchto požáru technická závada jistícího prvku rychlovarné konvice.

Na základě zjištěných skutečností a výsledku expertíz předložených vzorků lze příčinu vzniku požáru popsat následujícím způsobem:
Jistící prvek, který vypíná elektrický obvod konvice na principu termostatu selhal a teplota vznikající na topném tělísku způsobila zapálení plastových částí rychlovarné konvice. Průchodem proudu topným tělesem se toto těleso zahřívá až na teplotu cca 525 st. C (teplota rozžhaveného kovu, který začíná červenat), což je teplota dostatečná k zapálení plastových materiálů, které jsou součástí rychlovarné konvice (izolace vodičů, kryty) a jejichž teplota vznícení je cca 410 st.C. Nelze však přesněji určit typy rychlovarných konvic, které mohou požár způsobit.

Příkladem požáru, jehož příčinou vzniku byla technická závada jistícího prvku rychlovarné konvice byl požár, který vznikl 12.ledna 2001 v Praze 10, ul. Gruzínské. Časový průběh požáru byl asi takový, že uživatel bytu si uvařil vodu v rychlovarné konvici, aby si mohl vychutnat ranní čaj. Po vypití čaje a krátké snídani se vydal na nákup. Po příchodu z nákupu se mohl jen dívat na valící se zplodiny hoření z okna bytu a zasahující hasiče, kteří byly naštěstí včas přivoláni. Přímá škoda byla vyčíslena na 170.000 Kč.

Jak se lze bránit této možnosti vzniku požáru? Jako nejúčinnější preventivní opatření je vytahování přívodního kabelu rychlovarné konvice ze zásuvky a současně kupovat typy schválené k provozu v ČR. Věřte, že my tak pravidelně činíme.
Sdílet