Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy spojené s vodou v Karlovarském kraji

Vlivem výrazného oteplení a s tím spojeným táním sněhu zaměstnávaly hasiče v kraji v uplynulých dnech nejvíce výjezdy spojené s vodou. Ta zaplavovala sklepy i silnice, hasiči tak v desítkách případů čerpali vodu ze zatopených míst či stavěli protipovodňové hrá­ze.

Nikdo nebyl naštěstí zraněn a pouze v jednom případě museli hasiči na člunu zachránit dvojici lidí ze zatopené zahrádkářské kolonie v Karlových Varech.

Voda začala ve vodních tocích a nádržích stoupat už od minulého pondělí. Nárůst výjezdů spojených s vodou zaznamenali hasiči od středy, nejhorší situace byla na začátku víkendu.

Sledované období od středy 12. ledna 2011 od 00.00 hodin do pondělí 17. ledna do 12.00 hodin:

Celkový počet událostí v KV kraji: 198
Z toho:
Technická pomoc – čerpání vody 85
Technická pomoc – odstranění nebezpečných stavů a odstranění překážek 51
Technická pomoc – monitoring 9
Záchrana osob a zvířat 2

Celkem zasahovalo jednotek požární ochrany 54 Celkem zasahovalo u všech událostí hasičů 825

Nejkritičtější den – pátek 14. ledna, celkem 70 událostí ve spojitosti s vodou. V řadě událostí jednotky zasahovaly během jedné událostí na více místech.

V případech čerpání vody se nejčastěji jednalo o zatopené sklepy rodinných domů. Voda zaplavovala také kotelny, trafostanice, nevyhnula se ani základním školám. Několikrát hasiči také odčerpávali vytvořené vodní laguny na silnicích. V Sokolově a Karlových Varech zcela zatopila zahrádkářské kolonie přímo u řeky.

U událostí odstranění nebezpečných stavů a odstranění překážek hasiči nejčastěji čistili ucpané propustky pod komunikacemi a hlavně pak připravovali protipovodňové hráze z pytlů s pískem. K jejich činnosti patřil i monitoring, tedy sledování stavů vodních hladin, předávání informaci kompetentním orgánům a také samotným obyvatelům.

Ve dvou případech hasiči zasahovali u záchrany osob a zvířat z vody. V Sokolově vyjížděli na žádost městské policie k zatopeným zahrádkám za areálem Bohemie. Odtud strážníci ještě před příjezdem hasičů vytáhli z vody několik psů. Z komína jedné ze zatopených zahradních chatek navíc vycházel kouř, strážníci se proto domnívali, že v chatce jsou stále nějací lidé. Hasiči na se člunem prozkoumali celou oblast zahrádkářské kolonie, nikoho ale naštěstí zachraňovat nemuseli.

V Karlových Varech ve Dvorech odmítla v pátečních ranních hodinách dvojice starších lidí opustit zahradní chatku i přesto, že strážníci městské policie i hasiči důrazně upozorňovali na zvedající se hladinu řeky Ohře. Tato dvojice ale na výzvy nereagovala a trvala na svém, že ve své chatce zůstane. O několik hodin později, kdy voda z řeky zaplavila i jejich chatku, už volali o pomoc. Hasiči je tak s pomocí člunu převezli na bezpečný břeh.

Zasahující jednotky:

HZS Karlovy Vary
JSDH Tašovice
HZS Sokolov
JSDH Jáchymov
HZS Cheb
JSDH Březová (KV)
HZS Mariánské Lázně
JSDH Potůčky
HZS Kraslice
JSDH Kyselka
HZS Toužim
JSDH Hroznětín
HZSp ETI Březová
JSDH Velichov
HZSp SŽDC Cheb
JSDH Dalovice
HZSp VJ Hradiště
JSDH Nejdek
JSDH Ostrov
JSDH Cheb-Háje
JSDH Loket
JSDH Hranice
JSDH Luby
JSDH Milíkov
JSDH Dolní Žandov
JSDH Lázně Kynžvart
JSDH Tři Sekery
JSDH Drmoul
JSDH Útvina
JSDH Bochov
JSDH Stará Role
JSDH Kraslice
JSDH Horní Slavkov
JSDH Pila
JSDH Žlutice
JSDH Teplá
JSDH Vojkovice
JSDH Chyše
JSDH Březová (SO)
JSDH Jindřichovice
JSDH Vintířov
JSDH Lomnice
JSDH Pozorka
JSDH Krásná
JSDH Libá
JSDH Krajková
JSDH Kynšperk nad Ohří
JSDH Oloví
JSDH Otročín
JSDH Toužim
JSDH Chodov
JSDH Stráž nad Ohří

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet