Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár domku a stodoly v obci Jedlí

Sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů zasahovalo v odpoledních hodinách 22. 1. 2011 v obci Jedlí na Šumperku u rozsáhlého požáru rodinného domku a stodoly. Při požáru se dvě osoby nadýchaly zplodin hoření a byly odvezeny na pozorování do nemocnice.

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru přijala informaci o požáru v 15:06 a operačním střediskem byly postupně vyslány jednotky profesionálních hasičů ze Zábřehu a Šumperku a pět jednotek dobrovolných hasičů Horní Studénky, Jedlí, Hoštejn, Ruda nad Moravou a Štíty.

Hasiči po příjezdu k místu požáru a provedeném průzkumu zahájili hasební práce, požár zcela zachvátil střechu rodinného domku spojeného ze stodolou a žár byl natolik silný že vyžadoval i ochlazování sousedního domu. Hasiči z objektu vynosili propanbutanové láhve a pokračovali v likvidaci požáru. Uvnitř menší dílny která byla přistavěna k rodinnému domku požár zcela zachvátil i zaparkovaný vůz. Rovněž v sousedící stodole se nacházelo několik starších vozidel.

Velitel zásahu vzhledem k rozsahu postupně požádal o další síly a prostředky, převážně pro zřízení kyvadlové dopravy vody z nedalekého rybníka. Na ulici se sice nacházel hydrant ale zásoba vody z něj nebyla dostačující. Za nasazení několika hasebních proudů se zhruba po hodině a půl hasičům podařilo požár lokalizovat a následné dohašovací práce v tuto chvíli ještě probíhají. ( stav 19:00 )

Příčina vzniku požáru je stále v šetření a odhadovaná výše škody byla předběžně stanovena na 1,5 mil. korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet