Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár části střechy budovy na náměstí ve Zlíně

Dne 13. 2. 2011 v 19:45 hod. byli hasiči informováni o požáru na náměstí v centru Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů se dvěma cisternami, automobilovým žebříkem a technickým vozem.

Na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru na střeše jedné z budov.

V době vzniku požáru byla přímo na náměstí jednotka hasičů statutárního města Zlína, která byla přizvána jako požární hlídka k zabezpečení veřejné akce. Při akci na náměstí byly vypouštěny také tzv. lampiony štěstí.

Požár se v krátké době rozhořel a ze střechy šlehaly plameny o výšce 5 – 10 metrů. Požár produkoval silný oblak černého kouře a byl viditelný i ze vzdálenějších míst krajského města.

Profesionální hasiči byli na místě do pěti minut od výjezdu. Velitel zásahu vyslal část jednotky po schodišti do horního patra, kam bylo nataženo vodní vedení. Další část jednotky se věnovala ustavení výškové techniky a připravovala se na zásah z automobilového žebříku.

Právě krátkodobá závada na automobilovém žebříku způsobila, že jeho vysunutí trvalo déle než obvykle. Po dalších asi deseti minutách se hasičům podařilo dostat koš nad střechu a začít hasební útok. Během následujících pěti minut byly viditelné plameny na střeše sraženy intenzivním hašením.

Celková likvidace požáru byla hlášena o hodinu později. Hasiči se mezitím dostali na střechu, kde požár postupně zlikvidovali a zabránili jeho dalšímu rozšíření do kanceláří v horním patře. Asi na dvou místech se požár dostal také přes samotnou střechu, ale zásahem hasičů byly místnosti uchráněny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Při kontrole střechy používali hasiči termokameru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína začalo první předběžné ohledání místa požáru. Policie v okolí zásahu vyhradila bezpečnostní zónu, za kterou držela desítky přihlížejících a svědků, kteří se účastnili akce na náměstní. Organizátor veřejné akce byl od samého začátku na místě a k dispozici.

Prvotní ohledání ukázalo, že požár zasáhl krycí vrstvu rovné střechy, na které byla položena izolační fólie a pod ní vrstva tepelné izolace z polystyrenu. Hořlavé materiály produkovaly větší plameny a hustý kouř. Požárem zasažená plocha byla odhadnuta asi na 15 × 20 metrů.

Ze stanice profesionálních hasičů Zlín byl vyslán technický automobil na likvidační práce spojené s odstraňováním následků hašení a prostupu vody do horního patra. Hasiči se snažili zabránit dalším sekundárním škodám po samotném zásahu.

Vyšetřovatel hasičů ukončil svou práci na místě mimořádné události. Ohledání prokázalo, že požár střechy způsobily vypuštěné lampiony štěstí z veřejné akce na náměstí. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 1,5 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 10 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru je nedbalost při nedodržení pokynů výrobce papírových lampionů, které byly vypouštěny na nevhodném místě.

Vyšetřovatel hasičů také potvrdil, že ohledáním dalších střech domů v okolí byly rovněž nalezeny další stopy po tzv. lampionech štěstí. Ty způsobily na dalších střechách znatelné stopy po hoření, ale k požárům střech nedošlo především vlivem jiných konstrukcí, použitých materiálů a krytin.

V tomto případě jde o vůbec první prokazatelně zjištěný případ požáru způsobeného lampionem štěstí na území Zlínského kraje.

Zlin.eu:

Město Zlín nenese žádnou zodpovědnost za požár vzniklý během nedělního Valentýnského vypouštění lampionů na náměstí Míru. Podle jeho vedení jde jednoznačně o pochybení organizátora akce z Brna. Magistrát v současné době prověřuje míru jeho pochybení a nevylučuje v případě zjištění přestupku popřípadě jiného správního deliktu uložení pokuty.

„Naše hasiče jsme nad rámec našich povinností dokonce sami na náměstí Míru přizvali,“ upozornil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. „Nebýt toho, že okamžitě zasáhli, byla by škoda výrazně vyšší. Velkou pomoc poskytli i naši strážníci, kteří zajistili krajským i našim hasičům přístup do budovy, jejíž střecha hořela,“ sdělil náměstek primátora Ondřej Běták, který byl osobně přítomný zásahu.

Sdílet