Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič uvěřil navigaci a smetl ho rychlík

Naštěstí pouze lehkým zraněním strojvedoucího z mezistátního rychlíku Norinberk – Praha, skončila srážka jeho vlaku s návěsem naloženým rolemi geotextílie na chráněném železničním přejezdu v obci Srbsko.

V pátek 25. 2. 2011 v 10:36 hodin vyjela profesionální hasičská jednotka z Berouna k této nehodě s technikou RZA VW TRANSPORTER, CAS 20 IVECO, AJ AV 14 – T 815 a OA VEA ŠKODA YETI.

Po příjezdu k nehodě bylo zjištěno, že se jedná o srážku rychlíku s kamionem na přejezdu. Řidič nákladního vozu údajně věřil navigaci, která ho dovedla téměř na „cyklostezku“. Ve snaze překonat železniční přejezd na velmi úzké silnici uvízl zadní nápravou tahače v kolejišti v době, kdy došlo k uzavření přejezdu z důvodu blížícího se vlaku. Řidič stihl z vozu vyskočit a mohl pouze přihlížet neodvratitelnému. Strojvedoucí v těchto místech měl na reakci velmi málo času, trať je zde poměrně nepřehledná a plná zatáček (oblouků). I přes použití rychlobrzdy neměl šanci střetu zabránit.

Rychlík rozmetal náklad v délce cca 100 m a odhodil návěs i s tahačem na vedlejší kolej. Provoz vlaků na hlavní trati Praha – Plzeň musel být zcela zastaven. Dle informací od vlakového personálu nebyl při nehodě nikdo z cestujících zraněn a přivolaná ZZS z Berouna ošetřila jen lehce zraněného strojvedoucího.

Na místo nehody byli přivoláni hasiči Správy železniční dopravní cesty Praha. Příčina, okolnosti a škoda vzniklá u této dopravní nehody jsou v šetření PČR a drážní inspekce.

por. Ing. Milan Provazník
komisař, oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun

Sdílet