Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Recenze – nože MIKOV

Nožířská firma MIKOV má v tuzemsku dlouhou tradici. Před rokem 1989 zastávala v oblasti zavíracích a loveckých nožů dominantní postavení na Československém trhu.

Všeobecně známé pevné i zavírací nože se střenkami z imitace jeleního parohu byly prakticky jedinými běžně dostupnými noži pro myslivost, táboření a pobyt v přírodě. Špičkou předrevoluční produkce byl útočný nůž ČSA UTON vzor 75, který je v rozšířených modifikacích díky své nadčasové konstrukci stále vyráběný a používaný armádou a policií. Civilní verzi tohoto nože mají ve své výbavě i příslušníci odřadu USAR (z anglického Urban Search and Rescue – odřad je určen pro vyhledávací a záchrannou činnost v obydlených oblastech). Z produkce Mikovu pochází i legendární česká RYBIČKA, výrobek, který obdržel na Pražské výstavě nožů 2005 čestné uznání Nejznámější nůž Československa a přívlastek Nůž, který prochází staletími. (Více o značce a produktech na www.mikov.cz.)

Předmětem testu byl prototyp účelového záchranářského nože. Nůž, výrobcem nazvaný Rescue, vychází z koncepce vyhazovacího nože Mikov typ 241– NH-1, vyráběného od první poloviny devadesátých let. Konstrukce nože je robustní, se dvěma bytelnými linery z nerezové oceli a plastovými střenkami, pevně spojená ocelovými nýty. Vyskočení střenky je zajišťováno výměnnou pružinou, uzamčení čepele v zavřeném i otevřeném stavu je zajišťováno posuvným kolíčkem, který v uzamčeném stavu prochází otvorem v čepeli. Kolíček pojistky se ovládá páčkou na levé straně rukojeti. Čepel je navíc držena v otevřeném stavu přítlačnou hřbetní pružinou, což zajišťuje vymezení minimální vůle čepele v otevřeném stavu a současně hladký chod uzamykacího kolíčku.

Tato koncepce jištění čepele je natolik unikátní, že je pod názvem PÁČKOVÁ POJISTKA uvedena jako samostatný typ pojistného systému ve světové encyklopedii nožů od A.E. Hartinka z roku 1999 (HARTINK, A.E., Encyklopedie nožů, str. 34). Že tato pojistka skutečně spolehlivě funguje, je ověřeno více než desetiletým používáním na vyhazovacích nožích. Ovládání pojistky současně obsahuje ochranný prvek proti nechtěnému otevření nože náhodným stlačením ovládací páčky. Ta je v klidové poloze v drážce v levé střence, při otevření je ji nutno nejdříve překlopit dopředu, aby se opřela o hranu kovové hlavy nože, teprve stlačením takto odklopené páčky dojde k vytažení kolíčku z otvoru a odjištění čepele. Zpětný chod pojistného kolíčku je zajištěn tuhou listovou pružinou.

Nůž Rescue je vyráběn ve třech provedeních. (viz. fotogalerie)

technický popis: délka hlavní čepele 90 mm délka rukojeti bez vytloukače 120 mm délka rukojeti s vytloukačem 137 mm materiál čepele nerezová ocel jakosti 17029 (přibližný ekvivalent oceli 420),
o tvrdosti 52 – 55 HRc síla hřbetu čepele 2,6 mm výbrus čepele symetrický „V“výbrus s asymetrickou levostranně skosenou
fazetkou, zubaté ostří materiál střenek rukojeti plast ABS (s povrchem zdrsněným pro lepší úchop) pojistka hlavní čepele páčková pojistka barva střenek žlutá s červeným nápisem RESCUE

V základním provedení obsahuje speciální čepel se zubatým ostřím, zakončeným u hrotu naostřeným trhacím háčkem. Zakončení čepele je výrazně zaobleno, toto zaoblení umožňuje pohodlnou manipulaci s čepelí na těle (oděvu, popř. pokožce) zachraňovaného, aniž by hrozilo jeho poranění ostrou špičkou nože. Na ostří čepele jsou po celé její délce vybroušeny levostranně skosené zuby s pravidelně se střídajícími mělkými oblými a ostrými hlubšími zubovými mezerami. Tyto zuby zajišťují vysokou řezivost materiálů ze syntetických vláken, jako jsou popruhy na bezpečnostní pásy automobilu.
Další provedení obsahuje navíc vyklápěcí řezák na sklo, uzamykaný v otevřeném stavu pojistkou linerlock, rovněž v kombinaci s přítlačnou hřbetní pružinou. Řezák na sklo má revolverovou hlavu s šesti řezacími kameny. U testovaného nože byly osazeny kameny na běžné tabulové sklo, lze ho osadit i kameny na sklo tvrzené. V zadní části rukojeti je umístěn nástroj, který v zavřeném stavu tvoří prodloužené zakončení rukojeti a slouží jako vytloukač skla. V těle vytloukače je otvor o průměru 4 mm pro provlečení závěsné šňůry. Po vyklopení nástroje z rukojeti slouží jeho druhá část jako klička na elektrické rozvaděče, osazené zámky se čtvercovým otvorem a otevírání dvířek hlavního uzávěru plynu. Nástroj připomíná šroubovák, a také lze jako šroubovák použít. Ve své přední části má na jedné straně skosené hrany, aby při úhlopříčném zasunutí lépe zapadal do čtvercového otvoru zámku elektrického rozvaděče. V otevřeném stavu je tento nástroj uzamykán přítlačnou hřbetní pružinou. Na levé straně rukojeti je nanýtován tuhý ocelový klips.

Třetí model obsahuje mimo čepele se zubatým ostřím další klasickou čepel s hladkým ostřím. Tato čepel je středohrotá, kosočtvercového (dýkovitého) průřezu, s jedním ostřím se symetrickou fazetkou, jištěná stejným typem pojistky jako zubatá čepel, ovšem zrcadlové konstrukce, páčka je ovládána z pravé strany nože.
Modely bez klipsu jsou dodávány v kožených pouzdrech o rozměrech přizpůsobených danému modelu nože.

Test řezných vlastností

Řezné vlastnosti byly testovány u čepele na řezání bezpečnostních pásů a u trhacího háčku. Testy byly prováděny na různých materiálech tak, že na každém materiálu bylo provedeno několik řezů. Hodnocení bylo prováděno na šestistupňové škále: 5 bodů – výborné, 4 body – velmi dobré, 3 body – dobré, 2 body – použitelné, 1 bod – obtížně použitelné, 0 bodů – nepoužitelné. Výsledky jsou uvedeny v následujících tabulkách s připojeným komentářem.

MATERIÁL – NYLONOVÝ POPRUH šíře 25 mm

zubatá čepel samostatně****velmi dobré 1)
zubatá čepel v kombinaci s trhacím háčkem pro dokončení řezu*****výborné
zubatá čepel****výborné
trhací háček (samostatně)**použitelné 2)
trhací háček po narušení popruhu****výborné 2)
  1. trhací háček na konci čepele při běžném řezání pilovitým pohybem negativně ovlivňuje délku řezu
  2. trhací háček se jen obtížně zařezává do nenarušeného okraje popruhu, po narušení popruhu ostřím čepele přetne háček napnutý popruh výborně

MATERIÁL – BEZPEČNOSTNÍ PÁS AUTOMOBILU (demontován z osobního automobilu ŠKODA 120)

zubatá čepel samostatně****velmi dobré 1)
zubatá čepel v kombinaci s trhacím háčkem pro dokončení řezu*****výborné
trhací háček (samostatně)nepoužitelné 2)
trhací háček po narušení popruhu****velmi dobré 2)
  1. trhací háček na konci čepele při běžném řezání pilovitým pohybem negativně ovlivňuje délku řezu
  2. trhací háček se jen obtížně zařezává do nenarušeného okraje popruhu, po narušení popruhu ostřím čepele přetne háček napnutý popruh velmi dobře

MATERIÁL – STATICKÉ HOROLEZECKÉ LANO průměr 11 mm, napnuté silou cca 100 N
(výrobce Lanex Boletice)

zubatá čepel***dobré 1)
  1. při řezání materiálu kulatého profilu omezoval trhací háček délku řezu

MATERIÁL – STANOVINA TEXLEN o gramáži cca 300 g/m2 (výrobce Texlen Trutnov)

zubatá čepel***dobré
trhací háček***dobré 1)
  1. hodnocení při řezání předem naříznutého a napnutého materiálu

MATERIÁL – KOBEREC – zátěžový do interiéru s lepenou osnovou

zubatá čepel***dobré
trhací háček***dobré 1)
  1. hodnocení při řezání předem naříznutého a napnutého materiálu

MATERIÁL – SILONOVÁ PRÁDELNÍ ŠŇŮRA o průměru 3 mm

zubatá čepel****velmi dobré 1)
trhací háček****velmi dobré
  1. hodnocení při řezání šňůry napnuté silou cca 100 N

MATERIÁL – SLANĚNÝ MĚDĚNÝ VODIČ s jednoduchou izolací o průřezu 1,5 mm2

trhací háček****velmi dobré

MATERIÁL – DŘEVO – smrková kulatina o průměru 25 mm (řez vedený v úhlu 45 stupňů na vlákna)

zubatá čepel*obtížně použitelné 1)2)
  1. při řezání materiálu kulatého profilu omezoval trhací háček délku řezu
  2. při řezání pevného materiálu s nožem v pravé ruce se negativně projevovalo levostranné skosení zubů

MATERIÁL – PVC – VODOVODNÍ TRUBKA o průměru 20 mm

zubatá čepel*obtížně použitelné 1)2)
  1. při řezání materiálu kulatého profilu omezoval trhací háček délku řezu
  2. při řezání pevného materiálu s nožem v pravé ruce se negativně projevovalo levostranné skosení zubů

Subjektivní hodnocení testovaných nožů

Nože působí už na první pohled robustním dojmem, tedy fortelně a odolně. Přes viditelné nepřesnosti ve slícování jednotlivých součástí v rámci cca 0,3 až 0,8 mm nevykazuje nůž žádné vůle a na omak nejsou v úchopové části cítit žádné ostré hrany. Drobné nepřesnosti jsou patrné i u tvaru nýtů, kdy na okraji hlav nýtů vznikají plošky o šíři cca 0,25 mm, v jednom případě dokonce až 0,9 mm. Výbrus čepele je pravidelný a hladký bez zjevných nepřesností, pouze výbrus háčku není pravidelný a vykazuje odchylky do cca 0,5 mm, ovšem bez vlivu na ostrost výbrusu. Tvar rukojeti je řešen ve prospěch ergonomie úchopu, zdrsnění úchopových ploch plastových střenek zajišťuje pohodlné držení nože i při vlhké nebo znečištěné pokožce. Robustnost rukojeti zajišťuje dobrý úchop nože i v pracovních rukavicích, pouze v rukavicích s textilním povrchem nůž poněkud klouže. Žlutá barva střenek je výhodná pro snadné nalezení nože v případě vypadnutí nebo odložení během zásahu (kdo už přehazoval lopatou spáleniště při hledání vypadlé černé vysílačky, ví o čem je řeč).
Nůž byl během testování vystaven několika pádům na různé povrchy. Snesl i poměrně hrubé zacházení, kdy testující osoby nebraly ohledy na možné zničení nože. Přesto ale neutrpěl žádnou zjevnou újmu.
Zubatá čepel zakončená naostřeným háčkem se ukázala jako optimálně přizpůsobená pro účinnou a bezpečnou destrukci bezpečnostních pásů automobilů, například při vyprošťování osob po dopravních nehodách. Oblé zakončení čepele umožňuje manipulaci s nožem bez obavy ze zranění zachraňovaného, zubatá čepel napnutý pás spolehlivě přeřízne jedním tahem, pokud dojde z nějakého důvodu pouze k naříznutí, ostrý háček na konci ostří přetnutí pásu spolehlivě dokončí.
Háček se ukázal jako výhodný i v situaci, že se hasič při zásahu do něčeho zamotá, případně v interiéru bytu visí něco, o co neustále zakopává (stržená přívodní šňůra od telefonu, šňůra od závěsu, zbytky čalounění a podobně). Naostřeným háčkem jdou tyto obtěžující předměty obvykle přetrhnout, aniž by k tomu bylo nutné použít obě ruce. Stejně tak jde háčkem trhat napnutá textilie, jako jsou např. zakrývací plachty, přehozy a koberce. Čepel ovšem svou tvrdostí není určena na řezání kovových materiálů. Při trhání měděných vodičů se ostří háčku nadměrně opotřebovává.
Určitou nevýhodou je ostření nože. Pro správnou funkci nože je nutné udržovat čepel naostřenou. Vliv otupení na řezné funkci byl výrazný zejména u trhacího háčku. Výrobce brusný materiál na tento typ ostří nedodává, ostření zubatého ostří na běžně dostupných plochých brusných kamenech či kuchyňských ostřičích není možné. Pořizovací cena sady kvalitních brusných kamenů na zubaté ostří může v tomto případě převýšit pořizovací cenu samotného nože. Na udržování ostří čepele během testu byly použity porcelánové profilové brusné kameny Spyderco.

Zajímavou koncepční myšlenkou je použití řezáku a vytloukače na sklo u jednoho z modelů. Jedná se o reakci na požadavek z praxe, kdy řezák na sklo má umožnit šetrné provedení násilného vstupu do objektu destrukcí skleněné okenní tabule. Běžné provedení násilného vstupu přes okno je vyražení okenní tabule hasičskou sekerkou. Tím vznikne velké množství střepů, které mohou být zdrojem poranění hasičů nebo zachraňované osoby. Použití řezáku a vyrážeče umožňuje naříznutí okenní tabule a vyražení otvoru jen pro protažení ruky pro otevření okenní kličky, čímž se vytvoří mnohem menší množství střepů a okno se po provedení zásahu mnohem lépe zajišťuje. Řezák na tvrzená skla používaná v osobních automobilech nebyl předmětem testu. Vytloukač lze použít k destrukci skel automobilu, jedná se ovšem o primitivní proražení skla hrubou silou. Po vyražení cca deseti bočních oken a několika velmi hrubých pokusech o proražení předních a zadních skel osobních automobilů byla na hrotu vytloukače patrná drobná ploška.
Další sympatickou zajímavostí je vybavení tohoto modelu nože nástrojem umožňujícím otevírání elektrických rozvaděčů osazených zámky otevírané kličkou zakončenou čtyřhranným trnem a otevírání dvířek hlavního uzávěru plynu. Rozšiřuje využití nože při činnostech, které jsou během hasebního zásahu obvyklé. Elektrické rozvaděče jdou ovšem tímto nástrojem otevřít jen tehdy, jsou-li čtvercové otvory pro zasunutí kličky nepoškozené. Pokud jsou „vyčvachtané“, např. po častém otevírání zámku rozvaděče šroubovákem, plochý nástroj v otvoru zámku klouže a k otevření dvířek rozvaděče zbývá jen hrubá síla (nebo v lepším případě použití originální kličky).
Ocelový klips, osazený na pravé straně nože, je dostatečně tuhý a působí velmi odolně. K noži je připevněn dvěma nýty, které procházejí plastovými střenkami a jsou pevně zanýtovány do pravého ocelového lineru.

Nůž vybavený dvěmi čepelemi nebyl předmětem testu. Snaha o spojení klasické hladké a zubaté rescue čepele u zavíracích nožů není nijak nová, funkční nůž tohoto typu dodávají například firmy Victorinox, Buck, Spyderco a Smith & Wesson. U nože MIKOV byla ovšem použita čepel z nože Mikov typ 241-NH-1, tedy čepel dýkovitého tvaru, určená především pro použití bojové nebo lovecké. Hřbet čepele sice není nabroušen, jak je tomu u klasické dvoubřité dýky, ale je ztenčen a zakončen zaoblením o poloměru cca 1 mm. Jak ukazují dlouholeté zkušenosti s používáním vyhazovacího nože Mikov typ 241– NH-1, takto ztenčený hřbet čepele neposkytuje dobrou oporu pro palec při řezání, spíše do palce nepříjemně tlačí. Pro čepel pracovního nože by bylo výhodnější použít neztenčený hřbet nebo hřbet ztenčený jen ve své části blízké hrotu a se zdrsněním hřbetu čepele pro bezpečnější úchop, jako je tomu např. u modelu Mikov typu 241-RD nebo RR –1.

Nošení a otevírání nože

Převážnou část (pravděpodobně více než 99%) používání nože představuje jeho nošení. Způsob nošení „RESCUE NOŽE“ musí umožňovat jeho pohotové použití a musí zabezpečovat nůž proti ztrátě a poškození. Dále nesmí uživatele omezovat v pohybu a musí umožňovat použití všech předepsaných ochranných prostředků. Nůž by měl současně umožňovat použití závěsné šňůry, aby se zamezilo ztrátě nože při práci ve výškách, nad volnou hloubkou a nad vodní hladinou.

Nůž bez vytloukače byl zapůjčen k testování s velmi kvalitně zpracovaným koženým pouzdrem se zavíráním na kovový druk. Pouzdro umožňuje pohodlné nošení nože, nese s sebou ale nutnost umístění pouzdra na nějaký opasek, což u zásahových oděvů profesionálních hasičů představuje určitý problém. Při nošení nože v pouzdře na opasku pracovního oděvu PS II je po oblečení zásahového kabátu Fireman nůž obtížně dostupný, při současném nošení kalhot Fireman pak zcela nedostupný, a tudíž během zásahu nepoužitelný. Při rychlém oblékání kalhot Fireman přes kalhoty PS II může dojít k zaháknutí okraje oblékaných kalhot (případně kšandy) za pouzdro na opasku. To buď způsobí vyvrácení pouzdra vzhůru, následkem čehož hrozí ztráta nože, navíc vyvrácené pouzdro s nožem v kalhotách nepříjemně tlačí a omezuje hasiče částečně v pohybu, nebo je nutné lem kalhot z pod pouzdra vyprostit, často za použití obou rukou, což zpomalí oblékání právě v situaci, kdy jde o vteřiny. Testované pouzdro neumožňuje navlečení nebo připevnění na zásahový hasičský opasek nebo na nosný systém izolačního dýchacího přístroje.

Model s vytloukačem lze nosit v kapse zásahového oděvu přichycený ke hraně kapsy klipsem, navíc přivázaný na libovolné závěsné šňůře. Otvor ve vytloukači má průměr jen 4 mm. Při použití šňůry většího průměru než 2 mm se jeví jako výhodnější umístit do otvoru ve vytloukači menší kroužek na klíče a závěsnou šňůru přivázat až na tento kroužek. Oba modely bez vytloukače postrádají očko na provlečení šňůry, proto je mimo pouzdro lze nosit pouze volně v kapse bez jakéhokoli zajištění, což zvyšuje pravděpodobnost ztráty nože.

Otevírání hlavní čepele se ovládá pomocí páčky na boku nože, což umožňuje snadné otevření nože jednou rukou. Holou rukou je tato páčka dobře nahmatatelná a snadno ovladatelná. Poněkud složitější je otevírání v kožených pracovních rukavicích. Na první pokus se téměř jistě nůž otevřít nepodaří, po určitém nácviku se podařilo nůž otevřít na první pokus přibližně čtyřikrát z pěti případů. V silných nomexových rukavicích se nůž nepodařilo otevřít vůbec.

Řezák na sklo se otevírá pomocí nehetníku. Otevření nástroje vybaveného nehetníkem v pracovních rukavicích je prakticky nemožné. Pro otevření řezáku na sklo je nutné rukavici sejmout a řezák otevřít holou rukou. Naopak nástroj otevíraný sklopením vytloukače lze díky své velikosti otevírat i zavírat za použití jedné ruky a v jakýchkoli rukavicích.

Využitelnost testovaných nožů u JPO

Oba testované nože jsou koncipovány jako jednoúčelové nástroje, dobře využitelné v profesionální praxi záchranných složek Integrovaného záchranného systému. Své určení mají tam, kde lze předpokládat skutečně profesionální využití. Tomu odpovídá zejména robustnost konstrukce a odolnost proti hrubému zacházení. Mohou sloužit jako osobní vybavení jednotlivce nebo – právě díky své jednoúčelovosti – jako součást vybavení zásahového vozidla, zejména pak vozidel TA (tzv. nůžky) nebo RZA.

Testy provedl a recenzi pro Požáry.cz zpracoval: Mgr. Vít Pernica

Sdílet