Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Test zásahového obleku Fire Brake

Je to již zhruba půl roku, co nám byl zapůjčen firmou Ziegler zásahový oblek Fire Brake k dlouhodobému testování, které probíhalo v reálných zásahových podmínkách u HZS.

Fire Brake zkoušel Petr Svoboda, který za svojí působnost u hasičů, trvající více jak 13 let, na sobě již pár obleků měl. Každý zásahový oděv je svým způsobem specifický, což je u Fire Brake hned poznat. Tedy už při pohledu na celkový komplet, tvořený kabátem a kalhotami, je zde vidět odlišnost oproti u nás běžně používaným zásahovým oblekům a tou je jeho extrémně vysoká viditelnost díky velikému počtu použitých reflexních prvků na obleku. Na obleku jsou použity reflexní pruhy 3M a to v následujícím množství:

  • 2× 50 mm žlutá / stříbrná / žlutá horizontální kolem pasu
  • 2× 76 mm žlutá / stříbrná / žlutá vertikální na hrudníku a zádech
  • 1× 76 mm žlutá / stříbrná / žlutá na předloktí
  • 1× 50 mm žlutá / stříbrná / žlutá zepředu horní části paže
  • 1× 50 mm stříbrný vodorovně na hrudi
  • 1× 50 mm stříbrný vodorovný v úrovni lopatek.

A teď již k samotnému popisu třívrstvového obleku Fire Brake, který odpovídá normě EN469:05.

Kabát obleku je tmavě modrý a skládá se ze tří vrstev. První svrchní vrstva je antistatická Kermelová USG 210g/m2. Druhá vrstva je vlhkostní membrána PU na děrovaném Kermelfeece. A třetí vrstva je teplotní izolační vložka, která je tvořená speciální aramidovou látkou. Tyto tři vrstvy jsou jako celek všity do sebe a není možné je oddělit.

Zapínání kabátu je pomocí klasického kovového zipu, který je překryt jeho suchou variantou. Samotný kovový zip má jednu zvláštnost, jenž se v poslední konečně stává běžným standartem alespoň u obleků vyšší kategorie, tou je v případě nutnosti možnost jeho okamžitého otevření bez pomoci zdrhovadla. Konstrukce zipu je uzpůsobena na nouzové rozevření, kterého lze dosáhnout bez jeho poškození.

Kabát je vybaven poměrně velkými bočními kapsami. V levé kapse je velice odolná a pevná karabina na zavěšení rukavic. Další kapsou na kabátu je venkovní náprsní, u které je možné nastavit si hloubku na radiostanici, tu si lze zajistit pomocí suchého zipu proti možnému vypadnutí a následnému poškození. Samozřejmostí je i náprsní oko pro svítilnu. V kabátě nechybí i vnitřní náprsní kapsa.

Aby se předešlo možnému opotřebení, byla vyztužena ramena, kde mají většinou hasiči opřenou hadici při likvidaci požáru. Dále došlo k vyztužení loktů, kde byla použita kevlarová látka s PU potahem, který je snadno omyvatelný a dobře se udržuje.

Kalhoty mají stejnou materiálovou skladbu jako kabát (svrchní vrstva Kermel USG210 g/m2, vlhkostní membrána a teplotní izolační vložka). Na každé straně jsou zhruba ve dvou třetinách výšky kalhot všity boční kapsy na suchý zip, na které navazuje snadno omyvatelná látka s PU potahem. Tato látka je samozřejmě všitá i v dolní části vnitřku nohavic, aby se i zde mohlo dojít k případnému snadnému vyčištění. Na kalhotách jsou přišity kvalitní šle ( kšandy) červené barvy, které se díky vhodně zvolenému výrobnímu materiálu nevytahují.

Další specifika obleku Fire Brake

  • kabátový límec: vysoký, dobře přiléhá k přilbě
  • zvýšený pas u kalhot: zabraňuje případnému zranění při předklonu a uživateli také netáhne na záda
  • poutko na palec: rukáv kabátu je samozřejmě vybaven i poutkem pro palec, který usnadňuje nasazení rukavic a nedochází při něm k nežádoucímu shrnování nápletu rukávu
  • regulátor šíře rukávu: na obou rukávech je na konci regulátor šíře, který se díky suchému zipu snadno nastavuje
  • regulátor šíře nohavic: stejně jako u kabátu je možné nastavit šíři nohavic pomocí suchého zipu
  • poutko na zavěšení: poutko pro pověšení kabátu je přišito zvenčí kabátu
  • nápis hasiči: na suchý zip, v případě praní nedochází k jeho opotřebení, možné dodat jakýkoli nápis

Fire Brake slovy Petra Svobody

Oblek je vyroben z velice příjemného materiálu na omak i nošení na těle, což jsem poznal již při jeho prvním obléknutí. Díky tomu, že byl testován převážně v zimních měsících, mohu říct, že dobře drží teplotu a rozhodně jsem v něm neměl pocit chladu. Jako hlavní plus oceňuji jeho obrovskou viditelnost kvůli velkému množství použitých reflexních prvků od 3M. Vzhledem k tomu, že působím jako velitel čety, byl jsem prakticky nepřehlédnutelný a každý velitel jiné jednotky okamžitě věděl, kde jsem. Ano, je to dáno jeho odlišností oproti u nás používaným specifikacím obleků, kolegové v zemích, kde je toto provedení reflexních prvků běžné, asi takovou zkušenost nutně mít nebudou.

Fire Brake má dobrý střih a velice dobře se v něm pohybuje. Ve srovnání s mým předchozím, doposud používaným zásahovým oblekem, kterým je dnes již všem dobře známý Fireman Tiger, je z mého pohledu na stejné úrovni co se týká střihu, materiálu a funkčnosti. Pochopitelně drží i po pracích cyklech stálobarevnost.

Po dobu testování jsem přišel pouze na dvě věci, které bych Fire Brake vytknul. První z nich není přímo chyba obleku. Vadila mi absence patentky při zapínání kalhot, jenž jsou pouze na suchý zip. Nebyl by to takový problém, pokud je správně zvolená velikost obleku. Což bohužel v mém případě nebylo, pokud by byl oblek o 2 čísla větší, suchý zip by byl dostačující.

Druhá věc, kterou již za vadu obleku lze považovat, je znatelné opotřebení úpletu, obepínajícím ruku na konci rukávů, který se po čase začal třepit. Zde by bylo asi vhodné zvolit pro jeho výrobu jiný či kvalitnější materiál.

No a teď asi to, co zajímá všechny. Cena kompletu se pohybuje okolo 15 tisíc korun.

Sdílet