Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Přes dvacet zraněných při železniční nehodě

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly ve středu 30. 3. 2011 odpoledne ve Velkých Hošticích (okres Opava), kde se srazil motorový osobní vlak (3 soupravy) s polským nákladním automobilem Mercedes. Podle posledního sčítání si srážka vyžádala zranění 25 osob, většina by ale mohla být lehčího rázu. Silnice I/56 mezi Opavou a Kravařemi má být uzavřená až několik hodin.

Nehoda se stala kolem 13. hodiny. Vlak (3 motorová vozidla), ve kterém jelo ve směru do Opavy zhruba 120 cestujících, vykolejil. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a s ní dvě jednotky dobrovolných hasičů – Kravaře a Opava-Kylešovice, také drážní hasiči (SŽDC).

Hasiči zajistili místo nehody, zraněným poskytovali první pomoc a asistovali týmům rychlé záchranné služby. Celkem bylo zraněno 25 osob, z toho 20 odvezly sanitky do nemocnic a 5 osob bylo ošetřeno na místě nehody. Řidič polského nákladního auta (návěsem byl velký chladící box) vyvázl bez zranění. O vrácení vykolejeného motorového vlaku na koleje by se měli postarat drážní hasiči.

Tisková zpráva drážní inspekce

Dnes ve 13.02 hodin se mezi zastávkami Velké a Malé Hoštice srazil osobní vlak (Hlučín – Opava východ) s nákladním automobilem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací (bez závor), která byla v době nehody v činnosti. Při nehodě bylo lehce zraněno 25 cestujících z osobního vlaku a vlakvedoucí.

Dle informací Drážní inspekce cestovalo v době nehody ve vlaku přibližně 120 cestujících. Následkem nehody byl vlak vykolejen. Škoda byla na vlaku a trati byla vyčíslena na 690 000 Kč (500 tis. vlak, 190 tis. trať). Škoda na nákladním automobilu vyčíslena prozatím nebyla. Provoz na trati je zastaven.

Tisková zpráva ZZS

Tři posádky záchranné služby a sanitka dopravní zdravotní služby zasahovaly u dopravní nehody mezi obcemi Velké a Malé Hoštice na Opavsku. Po třinácté hodině převzalo operační středisko záchranářů první informaci, že na železničním přejezdu mezi zmíněnými obcemi došlo ke střetu motorového osobního vlaku s kamionem. Podle hlášení měl být na místě jen jeden zraněný, další informace udávala devět. Na pomoc byly proto vyslány tři posádky ÚSZS MSK z výjezdových stanovišť v Opavě.

Záchranáři po příjezdu ovšem zjistili, že zraněných bude mnohem více. Zdravotníci nakonec museli ošetřit pětadvacet pacientů. Až na jedinou výjimku se jednalo o lehká zranění, povětšinou pohmožděniny, a to v oblasti horních či dolních končetin, hlavy. U jedné z pacientek vyslovila zasahující lékařka podezření na poranění v oblasti zad středně těžké závažnosti. Několik postižených také jevilo známky akutní stresové reakce. Pacienti byli z větší části dospělého věku, ošetřeny však byly také tři děti – dvě dvouleté a jedno ve školních letech.

Dvě desítky zraněných byly po prvotním ošetření na místě události transportovány do Slezské nemocnice v Opavě, a to na chirurgickou a ortopedickou ambulanci. U pětice pacientů nebyla po ošetření záchrannou službou nutná jejich přeprava do zdravotnického zařízení. Zásah záchranářů skončil předáním posledního postiženého v nemocnici, a to krátce po čtrnácté hodině.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet