Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trochu bordel

Nedávno jsem byl na malém požáru. Hasič by řekl čučce. Nicméně z hlediska požární prevence to byl pořádný propadák.

Jako mnohokrát byl hlášen výskyt kouře v obytném panelovém domě. Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár domovního odpadu na chodbě domu na ploše cca 0,04 m2. Požár byl likvidován před příjezdem jednotky vodou z místního zdroje.

I přes rychlý prvotní hasební zásah udělaly zplodiny hoření své. Zakouřily chráněnou únikovou cestu až do posledního podlaží. Pro přesnost uvedu, že zplodiny očadily pouze stěnu u ohniska požáru.

Schodišťový prostor, ve kterém vznikl požár je chráněnou únikovou cestou typu A bez oken. Odvětrání bylo řešeno přístupem vzduchu v prvním podlaží a odvodem vzduchu pomocí světlíku v posledním nadzemním podlaží, otevíratelném pomocí táhla z každého podlaží.

První zjištění hasičů bylo, že světlík nejde pomocí táhla otevřít. Všichni táhli, táhli, ale světlík neutáhli. Nemohli, byl totiž utěsněn těsnící pěnou. A tak hasiči museli provést násilný vstup na střechu přes ocelové dveře. Ještě že tam byly.

Ale to nebylo všechno. V panelovém domě zřejmě bydlelo mraky syslů, kteří si syslili před svými dveřmi hromady nábytku a různého nepořádku. Radost pro hasiče, kteří šli zakouřenou a neosvětlenou cestou nahoru.

Trochu jsem nechápal. Ale to nic, věřím totiž, že se po domluvě nebo rázné pokutě vše uvede do pořádku. Jsme přece všichni rozumní a uvědomělí lidé.
Sdílet