Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vlna tsunami zabila čtyřicetpět hasičů

Čtyřicetpět mladých hasičů bylo zabito v Japonsku vlnou tsunami, když se pokoušeli zavřít zablokovaná betonová mořská vrata ve městě Rikuzentakata. Podle oficiálních zpráv přišlo o život jenom v této oblasti víc než 15 000 lidí a úřady se obávají, že jich bude více.

Zablokovaná betonová vrata se ručně pokoušelo zavřít přibližně 45 hasičů, které vlna tsunami smetla. Paradoxně se všichni lidé, které hasiči varovali, zachránili. Velitel hasičů Mikihito Sato cítí velkou lítost nad ztrátou svých mužů a skrývá před kamerou ve filmu BBC dojetí a žal nad tím, k čemu došlo. Říká, že život se pro něj stal peklem, když celý den hledá ztracené muže. Moře si je vzalo. Přesto ale cítí povinnost a nachází sílu povzbuzovat a inspirovat svoje muže, kteří prohledávají každý den zasaženou oblast.

Ve filmu BBC http://www.bbc.co.uk/…fic-12801085 jsou záběry na trosky hasičského auta, jehož posádka varovala lidi před tsunami, aby utekli. Také je zde ukázána zničená hasičská stanice a pohled směrem ke kopci, na kterém se varovaní lidé zachránili.

Reportéři BBC na svých záběrech ukazují hasiče, kteří Mikihito Satovi zůstali a od osudného dne stále, téměř bez odpočinku, pátrají ve zdevastované oblasti. Dosud objevili 500 mrtvých těl. Více jak 10 000 je nezvěstných.

Japonští hasiči říkají: „Je to naše povinnost. Říkali to i naši kolegové, kteří varovali ty, kteří se zachránili“.

Přeložil: Milan Skalník OS hasičů – převzato z webu www.osh.cz

Sdílet
Seriál: Zemětřesení v Japonsku 2011