Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nedoporučují vypouštět balónky štěstí, na Karlovarsku to znemožňuje blízkost mezinárodního letiště

Při dodržení bezpečnostních opatření daných výrobcem je prakticky nemožné vypouštět balónky štěstí. V Karlovarském kraji to znemožňuje například blízkost mezinárodního letiště.

Vypouštět balónky štěstí a navíc pokud možno hromadně je v poslední době stále více v oblibě, z pohledu hasičů je ale tato zábava velice riziková. Zatímco pro návštěvníky nejrůznějších letních akcí je noční obloha rozsvícená stovkami letících balónků štěstí příjemným pokoukáním, pro hasiče je to spíš noční můra. Lidé si totiž neuvědomují, jak snadno může takový balónek způsobit požár.

Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje proto důrazně upozorňuje na nebezpečí vzniku požárů při vypouštění těchto balónků štěstí. Podle výrobce balónky mohou letět až dvacet minut, létající přání dosahuje výšky více než jeden kilometr a může doletět do velké vzdálenosti. Není tak možné kontrolovat, na co létající balónek s otevřeným ohněm na své trase narazí.

Bezpečnostní opatření výrobce upozorňují také na zákaz vypouštění balónků v blízkosti letiště. U mezinárodního letiště, což je také to karlovarské, je okruh zákazu padesát kilometrů od letiště. To je prakticky celý Karlovarský kraj.

Stejné je to také s podmínkou bezvětří. Podle českého hydrometeorolo­gického ústavu nejen v Karlovarském kraji, ale v celé republice je jen minimum dní v roce bezvětří.

Při pokusu, který hasiči provedli s běžně zakoupeným balónkem štěstí v jednom z karlovarských supermarketů, stačilo jen lehce nahnout balónek a oheň okamžitě přeskočil na papírový povrch. Balónek pak už dál neletí, ale padá k zemi. Hasiči tento pád nasměrovali na hromadu slámy, která od tohoto balónku začala během patnácti vteřin hořet. Při dalším pokusu vypustili hasiči přivázaný balónek do výšky zhruba tři metrů a pomocí přetlakového ventilátoru simulovali náhlý poryv větru. Balónek se ve větru začal zmítat, opět plamen přeskočil na papírový obal a znovu hořící spadl na zem.

Volně vypuštěný balónek štěstí je z pohledu hasičů naprosto nekontrolovatelný otevřený oheň, který se na obloze může chovat zcela nepředvídatelně a při sebemenším poškození může tento otevřený oheň spadnout na střechy domů, do lesa či kamkoliv jinam, kde velmi snadno způsobí požár.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet