Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár penzionu v obci Oskava na Šumpersku

Šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje k likvidaci rozsáhlého požáru penzionu v sobotu v brzkých ranních hodinách (02:05) v obci Oskava na Šumperku.

Tísňová linka hasičů přijala informaci o požáru v 9. 7. 2011 v 02:05 hodin a k likvidaci tak postupně vyrazily dvě profesionální jednotky, požární stanice Uničov a Šumperk, celkově se třemi cisternovými vozidly. Na pomoc byly rovněž povolány dobrovolné jednotky Libina, Nový Malín, Oskava, ostatní povolané jednotky během zásahu velitel zásahu odvolal, vzhledem k nemožnosti uchránění objektu.

Již z dálky viditelný oblak dýmu a vysoké plameny předvídaly velký rozsah požáru. Budova sloužící jako kulturní prostory, restaurace a penzion byla v současnosti mimo provoz a byla tak vyloučena přítomnost osob uvnitř objektu.

Profesionální jednotka požární stanice Uničov na místo dorazila jen několik minut po ohlášení. Celý objekt o rozměrech 30×15 m byl již zcela zasažen plameny a částečně došlo ke zřícení prvního patra. Dřevěnou budovu nebylo možné nikterak uchránit a jakékoliv pokusy o hasební práce byly bezpředmětné.

Obrovský žár a vysoké plameny ohrožovaly sousední skladovací prostory, nasazením několika vodních proudů hasiči budovu ochlazovali a podařilo se jí uchránit. Rovněž hrozilo možné rozšíření požáru do lesních prostor, jen několik metrů od budovy. Zde jednotky za nasazení několika vodních proudů vytvořily vodní clonu a zamezily tak možnému rozšíření do lesa a následným komplikacím.

Hasiči na místě zasahovali několik hodin, budova se zcela zřítila a hasiči pouze dohlíželi nad požářištěm. Dopravu vody řešili kyvadlově z nedalekého vodního zdroje. Příčina vzniku požáru je v současnosti v šetření. Odhadována výše škody přesáhne 10 mil korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet