Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár truhlárny napáchal škodu za 20 milionů

U požáru truhlárny a rodinného domu ve Zlatníkách okres Praha západ zasahovalo celkem sedm hasičských jednotek.

Požár byl na tísňovou linku ohlášen krátce před půl druhou v noci. Na místo byla vyslána jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Říčany s technikou 2× CAS 15 Mercedes Benz a okolní sbory dobrovolných hasičů.

Po příjezdu na místo bylo provedeným průzkumem zjištěno, že na místě již zasahuje místní jednotka, a jednotka SDH Dolní Jirčany. Dále bylo zjištěno, že se jedná o požár truhlárny, která je napojená na rodinný dům. V době příjezdu hasičských jednotek byla již truhlárna požárem zcela zasažena a požár se začal šířit na dům, čemuž se podařilo zabránit. Na místo byly postupně vyslány další jednotky, protože v místě zásahu byl nedostatek vody.

Hašení požáru komplikovala členitost budovy a velmi silné zakouření celého objektu. Na místě zasahovalo celkem sedm jednotek hasičů. Hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba za dvě hodiny pak nastalo postupné dohašování skrytých ohnisek, na jejichž vyhledávání byla použita termokamera.

Při rozebírání střechy byla použita COBRA od jednotky HZS Praha HS 6 Krč, s jejichž pomocí byla práce usnadněna. Hasiči ukončili svůj zásah po páté hodině ranní a na místě byla ponechána pouze místní jednotka na dohlídku.

Majitel odhal škodu na 20 milionů korun. Díky zásahu hasičů byl uchráněn majetek za 30 milionů. Příčina požáru je v šetření příslušníků ZPP a Policie ČR. V dopoledních hodinách na místě proběhlo došetření i za přítomnosti TUPA ( Technický Ústav Požární Ochrany) Jako nejpravděpodobnější příčinu vzniku požáru vyšetřovatel hasičů označil výboj atmosferické elektřiny – (zásah blesku do domu).

Na místě zasahovali hasiči ze stanic HZS Středočeského kraje PS Říčany, PS Jilové a PS Benešov, HZS hl. města Prahy HS 6 a dobrovolné jednotky SDH Zlatníky, Dolní Jirčany, Zvole, Dolní Břežany a Doubek, který zasahoval na místě v rámci stáže na stanici PS Říčany.


Zvětšit mapu

Foto: Miroslav Český

Sdílet