Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEA: Po nehodě spadlo do Vltavy auto

Krátce po půl šesté byli pražští hasiči vysláni k dopravní nehodě na Hlávkův most, kde jeden osobní vůz skončil po nehodě ve Vltavě. Na místě zasahovalo pět jednotek.

kpt. Bc. Eva Stulíková, Policie ČR:

Bezprostředně poté, co se obě vozidla střetla, nezvládl řidič tmavého Audi A8 řízení, prorazil zábradlí a spadl do řeky. Řidič tmavé oktávie zůstal stát na tramvajových kolejích. On, ani jeho spolujezdec neutrpěli naštěstí žádné zranění.

Osádce potápějícího se vozu se snažili pomoci dva policisté Pohotovostní motorizované jednotky, kteří byli na místo vysláni na základě oznámení z linky tísňového volání 158. Síly jim ale ubíral silný proud, proto se museli vrátit zpět na břeh.

Na vodu byl spuštěn raftový člun, zajištěný z mostu lany. Přijela také hasičská loď Florian. Proud ve Vltavě ztěžoval zásah potápěčů, a proto jsme požádali o snížení vodní hladiny. I přes nulovou viditelnost ve vodě a velký průtok Vltavy potápěč ze stanice č. 6 našel v 18:09 osobní automobil a osobu z něj vyprostil. Muže předal kolegům na člunu a ti zahájili resuscitaci. Na břehu pak v resuscitaci pokračovala Zdravotnická záchranná služba a následně byl muž převezen do nemocnice.

Na mostě zatím hasiči ze stanice č. 2 provedli zajištění místa po dopravní nehodě a jeřáb dopravních podniků odstranil druhý osobní automobil po dopravní nehodě. V 18:16 bylo auto odstraněno z tramvajových kolejí a byla opět zprovozněna tramvajová doprava.

kpt. Bc. Eva Stulíková, Policie ČR:

Vozidlo, které hasiči vytáhli, bylo značně zdemolované – uvnitř už ale nikdo další nebyl. Policisté se proto domnívají, že vyproštěný muž je řidič, který jel ve vozidle sám.

Okolnosti této dopravní nehody nejsou dosud zcela jasné. Také proto by policisté přivítali jakákoliv případná svědectví, která by jim mohla ve vyšetřování pomoci. V této souvislosti musí vyslechnout všechny zúčastněné osoby, vyhodnotit záběry z městského kamerového systému a stopy zajištěné na místě. K vyšetřování přizvali také znalce z oboru dopravy. Zjistit přesnou příčinu této nehody tak bude otázkou několika následujících týdnů, ne-li měsíců.

Dva potápěči zajistili pod hladinou vozidlo otočené na střeše a za pomoci jeřábu a člunu Florian se podařilo ve 20:00 hodin osobní automobil AUDI dostat na most a následně převrátit na kola. Malé množství provozních kapalin, které uniklo při manipulaci s vozem, bylo zasypáno sorbentem. Auto bylo ve 20:45 naloženo na odtahovou službu.

kpt. Bc. Eva Stulíková, Policie ČR:

Během vyšetřování této nehody se museli policisté a záchranáři zabývat další, zcela zbytečnou událostí. Krátce před dvacátou hodinou jim práci přidělal teprve dvacetiletý, česky hovořící mladík, který se se svým stejně starým kamarádem z recese vsadil, že skočí z mostu do řeky.

Oba byli pod značným vlivem alkoholu. Neuposlechli ani výzvu policistů, kteří zde zajišťovali místo dopravní nehody, aby tyto prostory opustili. Přešli na druhou stranu mostu, odkud jeden z nich skočil. Naštěstí jej ale hasiči včas dostali na břeh. Při pádu utrpěl zlomeninu nohy a četné odřeniny a při vědomí byl odvezen do nemocnice.

Jeho kamarád nadýchal bez mála dvě promile alkoholu. Událostí se policie i nadále zabývá.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet