Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

WUMAG ELEVANT WT 230 / TRB 23

Plošina německých dobrovolných hasičů FFW Wiesentheid.

V létě roku 2005 obdržel FFW Wiesentheid nový přírůstek do svého vozového parku. Jedná se o teleskopickou plošinu německého výrobce WUMAG o max. dostupné pracovní výšce 23 m, která je postavena na podvozku MAN LE 10.220 s krátkou kabinou. Pohon je zajištěn na všechna kola, a to kvůli rozmanitému okolí Wiesentheidu, kde je mnoho nesnadno přístupných míst.

Tato plošina disponuje vším, co mají ostatní podobné výrobky renomovaných firem jako např. Bronto Skylift či Magirus Snorkel. Pochopitelně ve své kategorii. Maximální nosnost pracovního koše, ve kterém je umístěno druhé ovládání plošiny, je 275 kg, lze na něj nasadit ROLLGLISS, lafetovou proudnicí AWG, světlomety 2×1000 W či nosítka. Nastupuje se do něj velmi pohodlně po malém žebříčku rovnou ze země, aniž by se muselo hnout s ramenem, pro pracovní účely jsou v koši malá dvířka ještě v přední části. Koš má další výhodu, a to takovou, že jej lze natáčet o 80° vpravo i vlevo. Suchovod tvoří tlaková hadice, navinutá na bubnu, který je umístěn na pravé straně plošinového ramene. Ve vybavení tohoto 10,8 t vážícího automobilu dále nalezneme motorovou pilu, elektrocentrálu 3,5 kVA, hadicové příslušenství, vanová nosítka atd. Max. boční vyložení plošiny je 17 m, což je plně dostačující pro potřeby FFW Wiesentheid. Hlavní ovládací pult má plošina po levé straně ramene v jeho spodní části. Vzpory jsou celkem 4, standardní typ H. Na nástavbě je také umístěno několik pomocných světlometů. Osádku tvoří tři hasiči.

WT 230 / TRB 23 je i vcelku výjimečným automobilem, neboť jeho výrobce, firma WUMAG, se specializuje na montážní či pracovní plošiny a pro záchranné účely jich mnoho nevyrábí.

Info a foto : FFW Wiesentheid a web
Sdílet