Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámá látka otrávila ryby

Dne 22. 9. 2011 ve 13:18 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po otravě ryb v nádrži u obce Huslenky. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem, kterou později posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Huslenky a Halenkov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k totální otravě ryb a vodního života v soukromém rybníku.

Ilustrační foto

Soukromý rybník o ploše asi 40 × 40 metrů byl zcela otráven. Na hladině byly viditelné stopy plovoucí neznámé látky. Následkem otravy došlo k úhynu veškerých ryb a dalších živočichů žijících ve vodě. Majitel odhadl ztráty asi na 300 velkých lovných ryb, malých ryb a potěr nepočítaně.

Velitel zásahu hasičů nechal odebrat vzorky vody a neznámé látky z hladiny. Vzorky budou odeslány k odborné expertíze do našich laboratoří ve Frenštátu pod Radhoštěm. Zároveň byl vyžádán výjezd dalších posilových jednotek dobrovolných hasičů pro následující zásah.

Na místě se zjistilo, že pod tímto otráveným rybníkem je kaskádovitě napojený další rybník, který musí být uchráněn. V případě rozšíření otravy by byl ohrožen další vodní život, ale navíc by hrozilo další rozlití přes spodní rybník a možné ohrožení Vsetínské Bečvy.

Hasiči budou čerpadly snižovat hladinu vody v zasaženém rybníce, a tím se budou snažit zabránit rozšíření nebezpečné látky. Na místo přijeli postupně zástupci obce, odboru životního prostředí a chráněné krajinné oblasti. Na místě zahájila šetření také policie.

Po dohodě s odborníky je voda z rybníka čerpána na blízké louky a do volného okolního terénu. Voda z rybníka je čerpána ze spodních vrstev, aby nedošlo k jímání nebezpečné látky na hladině.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet