Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osob z nové sedačkové lanovky

Dne 14. 10. 2011 v 16:00 hod. bylo vyhlášeno speciální cvičení pro hasiče a horské záchranáře v lyžařském středisku Kohútka na Vsetínsku.

Cílem akce bylo procvičit a prověřit praktické dovednosti hasičů lezců, dobrovolných hasičů a členů horské služby při práci ve výškách a nad volnou hloubkou při záchraně osob z lanovky. Zjišťovala se doba potřebná pro záchranu osob z lanovky a počet záchranářů nutný pro tuto akci.

Cílem bylo také nacvičit koordinovaný potup nejen záchranářů, ale také pracovníků lanovky, seznámit se s přístupem na sloupy lanovky, s typem sedaček a s možnosti použití kotvicích bodů. Seznámení se účastnili také dobrovolní hasiči, kteří zajišťovali další potřebný servis záchranářům na zemi.

Námětem taktického cvičení byla porucha převodovky lanové dráhy, která způsobila zastavení bez možnosti dopravit převážené osoby do cílových stanic. Po poruše zahájil provozovatel evakuaci osob z dosažitelných a nevyjetých sedaček a na další záchranu požádal o pomoc HZS ČR. Lanovka je čtyřsedačková, celkový počet sedaček je 77, což představuje teoretickou možnost přepravy více než 300 osob. Lanovka je provozována v zimních měsících pouze směrem nahoru, což dává asi polovinu kapacity přepravy.

Po vyhlášení cvičení se dvě lezecká družstva profesionálních hasičů rozdělila. Zlínská nastupovala na záchranu z horní stanice, skupina z Valašského Meziříčí pak ze spodní stanice. Jako první na místo reálně dorazila záchranná skupina členů horské služby, která se kladkou a lany dostala k prvním osobám na sedačkách.

Záchranáři si zkoušeli výstup po opěrných sloupech, použití různých lanových technik zdolávání prostoru mezi sedačkami a následné spouštění figurantů na zem. Na zemi byli připraveni dobrovolní hasiči, kteří poskytovali další pomoc prochladlým figurantům a potřebný servis pro záchranáře. Velitel zásahu rozdělil lanovku na úseky, ve kterých pracovaly jednotlivé týmy. Do cvičení se zapojila také záchranná skupina provozovatele, která je patřičně proškolena a cvičena na podobné situace. Při cvičení byla teplota vzduchu 4 stupně a foukal silnější studený vítr.

Během hodiny se záchranářům podařilo slanit na zem všech dvacet figurantů. Po skončení se záchranáři setkali u vyhodnocení. Získané poznatky budou dále sloužit pro školení a výcvik. Bylo naplánováno další cvičení, které se uskuteční za reálných sněhových podmínek.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet