Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na předání medailí HZS ČR vystoupil i mistr Hudeček

Dnes 24. října 2011 byly v Trojském zámku předány medaile Hasičského záchranného sboru ČR „ Za statečnost“ a „Za věrnost“. Medaile byly uděleny u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československé­ho státu.

48 oceněných si převzalo medaile z rukou ministra vnitra Jana Kubiceho a generálního ředitele HZS ČR genmjr. Ing. Miroslava Štěpána.


Medaile HZS ČR „Za statečnost“ udělil ministr vnitra panu Josefu Šerému, strážníkovi Městské policie Děčín. Ten dne 21. července tohoto roku zachránil z rozvodněného Labe tonoucího mladíka, který společně se svým kamarádem skočil do řeky z železničního mostu a málem za svůj čin zaplatil životem.

Po příjezdu na místo neváhal Josef Šerý skočit do vody a plavat mladíkům na pomoc. Silný proud ale unášel chlapce velmi rychle pryč, proto se musel strážník vrátit na břeh a ve velmi špatně schůdném terénu běžel bos více než 100m, dokud se nedostal na jejich úroveň, poté znovu skočil do řeky a v poslední chvíli chlapce zachránil. Josef Štědrý svým zákrokem riskoval vlastní život.

Dále pak panu Martinovi Kusynovi z Ostravy – veliteli JSDH v Ostravě-Pustkovci. Ten zachránil život dvěma lidem. Martin se k celé události dostal zcela náhodně a neměla žádnou souvislost s plněním výjezdu jednotky.

Hasiči z Ostravy-Pustkovce:

Když kráčeli s manželkou k autobusové zastávce jen nedaleko jeho bydliště, procházeli okolo panelového domu na ulici Fr. Čechury v Ostravě-Porubě. Zpozorovali propukající požár v bytě v třetím patře. Od tohoto okamžiku se z náhodného kolemjdoucího stal opět velitel hasičů. Vrazil do domu a poté co se ujistil, že je již požár nahlášen na Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje, se vydal na záchranu obyvatel bytu.

Podle jeho zjištění se měl v bytě nacházet starší manželský pár. Po vyražení dveří narazil na těžce zraněného muže, kterého se mu podařilo za pomoci souseda vytáhnout na společnou chodbu do relativního bezpečí. Opět se vydal na záchranu ženy, kterou slyšel volat o pomoc. Bohužel se již požár velmi zintenzivnil a i přes snahu se mu nepodařilo k ohrožené osobě dostat.

Díky volání o pomoc však mohl identifikovat přibližnou polohu osoby a díky pomocí souseda postižených se podařilo zprovoznit domovní hydrant. Vodním proudem hydrantu pak odřízl plameny od místnosti, kde se podle směru volání o pomoc nacházela druhá osoba, a výrazně tak omezil šíření požáru, který již mezitím začas ohrožovat byty v dalších patrech, až do okamžiku, kdy dorazily jednotky HZS MSK.

Martin Kusyn tímto hrdinským činem ukázal na pravou podstatu naši hasičské práce a i když byl v tomto případě civilní osobou, prokázal nejen svou odvahu, ale také to, že se náš hasičský výcvik skutečně dá využít nejen v profesním, ale také v osobním životě.

O případu jsme aktuálně informovali také na webu POŽÁRY.cz.

Medaili „Za statečnost“ udělenou generálním ředitelem HZS ČR obdržel i jeden profesionální hasič, pprap. Petr Dvořák, příslušník HZS Karlovarského kraje, stanice Mariánské Lázně. Jako člen lezecké skupiny byl povolán k mimořádné události, při níž mladý muž vystoupal se sebevražedným úmyslem na věžový komín bývalé teplárny v Toužimi do výšky 60m.

Z chování mladíka nebylo možné odvodit jeho záměr ani vyloučit, zda je pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Pprap. Dvořák se vzhledem k časové tísni nabídl, že vystoupá k mladíkovi sám a naváže s ním kontakt. To se mu podařilo a cílenou komunikací ho přesvědčil o jiných možnostech řešení těžké situace. Následná záchrana pak probíhala rutinním způsobem.

Nutno upřesnit, že celá komunikace probíhala ve výšce 60ti metrů a pprap. Dvořák nevěděl, zda nebude napaden.


Dalších 43 příslušníků HZS ČR převzalo medaile „Za věrnost“, která je udělena jako ocenění dlouhodobého dosahování velmi dobrých výsledků ve služební činnosti. Kompletní přehled naleznete v příloze článku.

Slavnostní atmosféru celé akce podtrhlo hudební vystoupení mistra Václava Hudečka, který přednesl skladby Johanna Sebastiana Bacha a Niccola Paganiniho.


Ocenění v požární ochraně

se uděluje od roku 2000, dvakrát ročně. V květnu u příležitosti státního svátku Dne vítězství a v říjnu u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československé­ho státu.

Medaile HZS ČR „Za statečnost“ se uděluje hasičům nebo fyzickým osobám za odvážné zákroky při mimořádných událostech, spojené s bezprostředním ohrožením života nebo zdraví. . Medaile HZS ČR „Za věrnost“ má tři stupně a uděluje se příslušníkům HZS ČR za dosahování velmi dobrých výsledků ve služební činnosti ve spojení s dobou trvání pracovního nebo služebního poměru v délce nejméně:

  1. 30 let u medaile „Za věrnost“ I. stupně
  2. 20 let u medaile „Za věrnost“ II. stupně
  3. 10 let u medaile „Za věrnost“ III. stupně

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Sdílet
Přiložené soubory
kompletni_prehled_ocenenych.pdf zobrazit online PDF 178 kB