Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasič byl lehce zraněn, při požáru hledali člověka

Osm jednotek hasičů zasahovalo ve středu 26. 10. 2011 ráno u požáru rodinného domku se sedlovou střechou v obci Liptaň na Osoblažsku (okres Bruntál).

Při požáru se zranily dvě osoby. Policie ČR ve spolupráci s hasiči navíc pátrá po muži středního věku, který měl v objektu přespávat s dalšími čtyřmi osobami.

Podle prvotních informací, které má vyšetřovatel hasičů k dispozici, se po oslavě vzbudil jeden z jejích účastníků a zjistil, že v jedné z místností hoří stůl. Čtyři osoby vyběhly včas mimo dům. Tvrdí ale, že s nimi ještě v domku spala pátá osoba – dvaapadesátiletý muž. Ten už se nikde v okolí domku středeční ráno neobjevil.

Na místo vyjely ihned po oznámení požáru na tísňové lince – krátce po půl šesté ráno – dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Krnově a Bruntálu, s nimi šest jednotek dobrovolných hasičů – Slezské Rudoltice, Jindřichov, Osoblaha, Město Albrechtice, Krnov a Liptaň. Hasiči ihned prošli nezasaženou část objektu, nikoho nenalezli.

Oheň přitom zachvátil polovinu domku i sedlovou střechu, pod níž byla nevyužívaná půda. Hasiči ho dostali pod kontrolu za dvě hodiny, další hodinu a půl jim zabralo dohašování s rozebíráním konstrukcí. Hasiči předali rychlé záchranné službě zraněného muže, který se nadýchal kouře. Byl převezen sanitkou do nemocnice. Lehce zraněn (popálení) byl i jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů.

Hasiči také museli ochlazovat tři tlakové lahve s propanbutanem, které objevili uvnitř domku (2× 10 kg, 1× 2 kg). Po uhašení požáru se pustili dobrovolní hasiči z Liptaně, ve spolupráci s Policií ČR a vyšetřovatelem HZS MSK, do rozebírání trosek dvou pokojů.

Předběžná škoda na domku a jeho zařízení se odhaduje minimálně na 1 milion korun, bude se také upřesňovat příčina vzniku požáru.


Aktualizace 13:30:

Hasiči objevili tělo (zřejmě pohřešovaného muže) v troskách rodinného domku.

foto: Ing. Antonín Ušela prevence HZS MSK ÚO Bruntál

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet