Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na letišti v Zanzibaru

Exoticky znějící název ostrova, nacházejícího se v Indickém oceánu u břehů Tanzanie, jíž je součástí, v člověku nabudí pocit krásné letní dovolené.

Foto: Michal Krsek

Jak se na Zanzibar dostat, je nasnadě. Charterový let z Evropy je de facto jedinou variantou. Po přistání na letišti Zanzibar – Kisauni na dráze 18/36, která je dlouhá 2.462 metrů přejede letadlo na stojánku, během toho manévru lze spatřit z okénka i místní hasičský sbor, pořízené fotogafie jsou však z letištní restaurace a také přímo z plochy (odvážný běh v prostoru nastartovaných letadel).

Letištní hasiči Zanzibar Internatioal Airport /Kisauni, které je v bezpečnostní kategorii 9, disponují ne zrovna nejmodernější, ale stále plně funkční technikou. Mimo jiné zásahové automobily jsou zde stále i dva holandské spolehlivé vozy Saval-Kronenburg MAC-06, pocházející z počátku 80. let minulého století. MAC-06 veze 4.000 l vody, 300 l pěnidla a 300 kg hasícícho prášku. Čerpadlo má maximální výkon 3.000 l/min.

Stejné vozy lze dodnes vidět i v zemi jejich vzniku, tedy Holandsku. I přes jejich pokročilý věk se jedná o kvalitní a skutečně spolehlivé pomocníky, dle slov nizozemských vojenských hasičů je jejich velkou předností jednoduchost na obsluhu a minimální poruchovost.

Zde můžete vidět provoz na letišti Kisauni: http://www.planes.cz/…ar-znz-htza/?…

Foto 1–5 Kisauni Airport/ Michal Krsek, 6–10 web

Sdílet