Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Cvičná exploze plynu ve vratimovské základce

Dnes v 17:00 odpoledne byl jednotkám okrsku Ostrava – Venkov ohlášen výbuch tlakové láhve v šatně Základní školy na ulici Datyňská ve Vratimově s následným požárem. Připravované taktické cvičení hasičů začalo.

K události byly na základě plánu cvičení povolány jednotky SDH Vratimov, Václavovice, Šenov, Bartovice a Radvanice. Zraněné pak představovali členové Českého červeného kříže s patřičným maskováním jednotlivých poranění.

Hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že se v silně zakouřeném objektu nacházejí zraněné osoby. Jedna skupina zahájila v podmínkách téměř nulové viditelnosti průzkum a vyhledávání, další připravovala osvětlení místa zásahu a další týlové zabezpečení zásahu. Nasazena byla rovněž přetlaková ventilace.

Před objektem bylo následně zřízeno shromaždiště zraněných, kde se hasiči starali o postižené a zajišťovali je do doby případného předání zdravotnické záchranné službě. Prostor shromaždiště byl nasvícen halogenovými světlomety, napájenými elektrocentrálami zásahových vozidel. Figuranti předstírali paniku, neustále se v průběhu zásahu snažili vrátit do objektu pro své kamarády a volali je i venku. Hasiči museli z objektu rovněž vynést jednu propan-butanovou láhev.

Cílem cvičení bylo prověřit součinnost jednotek SDH, jako je provedení průzkumu, činnost velitele zásahu, činnost při vyhledávání pohřešovaných osob, předlékařská první pomoc nebo osvětlení místa zásahu.

Technika u zásahu:

  • Vratimov – CAS 24 Renault Midlum, Avia Furgon, CAS 32 Tatra 148
  • Václavovice – CAS 32 Tatra 138
  • Šenov – CAS 20 Tatra 815 Terrno, CAS 32 Tatra 815
  • Bartovice – CAS K 36 Tatra 815 VVN
  • Radvanice – CAS 20 Tatra 815 Terrno, CAS 32 Tatra 815
Sdílet