Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Jihočeského kraje má jako první speciální vozy pro transport vozíčkářů

Ve čtvrtek 15. prosince 2011 proběhlo od 13 hodin na stanici v Českých Budějovicích na Pražské třídě slavnostní předání nové zásahové techniky určené pro výjezdové jednotky HZS Jihočeského kraje.

Nákup nové výjezdové techniky byl realizován z finančního daru Nadace ČEZ, která svoji podporu zaměřuje mimo jiné i na oblast ochrany lidského zdraví, ochrany kulturních památek a na celkový rozvoj občanské společnosti.

Již v prosinci roku 2010 podepsali zástupci společnosti ČEZ a Nadace ČEZ smlouvu o spolupráci s představiteli Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a Oblastního spolku Českého červeného kříže České Budějovice. Nadace ČEZ se rozhodla podpořit integrovaný záchranný systém Jihočeského kraje dotací 15 miliónů korun. Obdarované organizace za tyto prostředky nakoupily techniku, která zrychlí a zkvalitní zásahy a řešení mimořádných událostí.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje z této částky získal deset miliónů. Prostředky byly použity na nákup čtyř kusů výjezdové požární techniky:

cisterna pro velkoobjemové hašení CAS 30/9600/600-S2VH na podvozku Mercedes Benz Actross – používaná pro hašení rozsáhlých požárů, zejména lesních a polních porostů – Kč 6 240 000,–-

víceúčelový dopravní automobil značky VW transporter – použitelný pro transport a evakuaci až čtyř tělesně postižených vozíčkářů (vůz je vybaven nájezdovou rampou) nebo pro týlové zabezpečení u zásahu (ve voze je možné instalovat homologované sedačky)

dopravní automobil s nástavbou značky VW transporter – použitelný pro transport a evakuaci imobilních osob z nepřístupného terénu ke komunikaci či pro výjezdy skupin lezců či potápěčů – oba dopravní automobily celkem Kč 2 995 000,–-

automobil pro příslušníky pro zjišťování příčin vzniku požáru – Kč 508 000,–-

dva osvětlovací balóny – Kč 253 000,–-

Slavnostního předání ze zúčastnil nově jmenovaný generální ředitel HZS České republiky plk. Ing. Drahoslav Ryba, zástupci firmy ČEZ, Jaderné elektrárny Temelín Mgr. Ivo Novotný a Mgr. Petr Šuleř, vedoucí odboru kanceláře hejtmana Ing. Milan Nebesář, radní Jihočeského kraje Jaromír Slíva a zástupci složek integrovaného záchranného systému.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet