Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět let, 5000 článků

Pět let existence serveru Požáry.cz, pět tisíc článků ze všech oblastí hasičského života. To už je důvod k oslavě. A řekli jsme si, že je to i příležitost představit čtenářům „zdravé jádro“. Každý z nás je trochu ješitný a i my jsme pyšní na to, co jsme za tu dobu dokázali. A tak nás tu máte.

Martin Kavka – vyšetřovatel – Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
Pojďte se mnou dělat POŽÁRY.cz
Tak tuhle větu jsem nabídl před 5 lety ostatním kolegům, kteří provozovali podobné weby jako www.pozary.cz. Jak to vlastně vzniklo? Přesně 21. července 2000 jsem si zaregistroval na své jméno doménu pozary.cz. Chtěl jsem vytvořit zpravodajský web pro hasiče a veřejnost. Informace o tom, co dělají hasiči, by se měla dostat mezi všechny. Do té doby jsem však netušil, jak náročná práce to je, dělat zpravodajský web. Během jednoho roku se události seběhly rychle. Spolu s kolegou Radkem Kislingerem jsem po roce působení oslovil ostatní, kteří podobné weby dělali také (Luboš Samec a Jirka Vítek), jen s trochu jiným zaměřením. Od května 2001 tak vznikla novodobá historie tohoto webu. Pět let náročné práce, finanční problémy, dotace z vlastních kapes, hádky, odchody a příchody kolegů. To vše mě osobně poznamenalo. Když se ohlédnu, vidím kus práce. Jsem hrdý na to, že tento web stále žije a roste. Je to díky naší práci, sledovanosti a sponzorům, bez kterých by web nebyl. Možná už si to ani nikdo neuvědomí, ale i já, jako zakladatel domény, tak ostatní kolegové, jsme byli amatéři v oboru zpravodajství. Dodnes není web na profesionální úrovni, jakou bychom si představovali. Máme co dohánět v přístupu k informacím, v komunikaci s reklamními partnery a podobně. Náš team, aby toho nebylo málo, začal i s dalšími aktivitami, jako je IRON FIREMAN, školení dětí, eshop atd. Teď jsme si ještě přibrali dva časopisy – EXLIVE a Rescue report. Někdy si říkám, že jsme blázni. Vždy nás však dopředu ženete vy, naši čtenáři.
Server POŽÁRY.cz má celkem slušnou reputaci. Už několikrát jsme mediálními partnery veletrhu PYROS, jsme mediálními partnery několika soutěží, dokonce i filmu o hasičích. Jsme nejsledovanější web v oblasti PO. Několik významných firem na „hasičském trhu“ nás podporuje. Okrajově nás zasáhla i politika při projednávání Služebního zákona, spolupracujeme s odbory.
Je to opravdu náhoda, že právě v době, kdy slavíme v květnu 5 let novodobé historie serveru, máme 5-ti tisící článek. Možná bychom u té 5 mohli zůstat a do 5 let se dočkat toho, že nás bude denně navštěvovat 5 tisíc uživatelů.
Chtěl bych poděkovat všem, kteří nás navštěvují, firmám, které nás podporují finančně, protože bez našich partnerů by web nebyl (tak občas nezapomeňte kliknout na jejich loga). Hlavně bych chtěl poděkovat všem přispěvatelům a současným i minulým členům našeho občanského sdružení TRIPOS, které jsme založili právě proto, abychom mohli web provozovat. Raději nebudu jmenovat, abych na někoho nezapomněl. Přál bych si také, aby se náš web dostal do solidní finanční situace a mohl těm, kteří pro něj pracují, nabídnout přiměřenou odměnu.

Přeji všem a webu hodně úspěchů do dalších pěti let, dalších pět tisíc kvalitních článků.

Radek Kislinger – vyšetřovatel – Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
Je to už dlouhá doba od chvíle, kdy se na serveru Požáry.cz objevil první příspěvek. Server prošel za přibližně pětiletou dobu své existence mnoha změnami. Změnil se vzhled, přišli noví lidé. Dnes je tento server jeden z nejnavštěvo­vanějších oborových serverů na úseku požární ochrany. Je to bezvadný pocit, když člověk ví, že jeho mnohdy urputné snažení má takový výsledek. Mám z toho velkou radost a cítím velkou hrdost na to, co jsme zatím dokázali v tak malém počtu lidí. Je také pravda, že mnohdy vznikaly situace,
kdy si člověk říkal, že už toho má dost, že to za to nestojí, aby dělal požárům otroka nebo aby měl kvůli téhle legraci problémy v práci. Vedle těchto různých pocitů mi požáry poskytly také hodně možností poznat úplně jiný svět, svět médií. Poznal jsem a poznávám stále nové a zajímavé lidi. Vlastně i díky tomuto serveru dnes stojím v čele časopisu RESCUE report nebo pomáhám
vyprodukovat knihu o automobilech ve službách českých hasičů.

Často vzpomínám na jednu památnou větu, které jsem v počátku čelil na GŘ a která mě mnohdy postrčila v těch nejhorších okamžicích, kdy jsem to chtěl opravdu vzdát. Na tiskovém odboru se mě s velice vážnou tváří a skoro s
výhrůžkou zeptali: „Kdo Vám to dovolil?!“ Tehdy jsem pochopil, že naše hasičská komunita tenhle server prostě potřebuje.


Luboš Samec – hasič – Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
Když mne před několika lety oslovil Martin Kavka, abychom spojili své síly a servery (v tu dobu jsem provozoval web Hasicipraha.cz), neváhal jsem a přikývl. Nikdy by mne nenapadlo, kam až dojdeme. Ale postupem let se naše činnost značně rozšiřovala. A tak dnes máme nejen asi nejnavštěvovanější server v oboru, ale převzali jsme do své péče i časopis Rescue Report, který pod Radkovým vedením viditelně ožil, a vymysleli vlastní projekt Exlive, který spatří světlo světa v nejbližších dnech. A pokud vše dobře dopadne, tak stojíme u zrodu nové knižní ediční řady, jejíž první vlaštovku uvidíte na letošním Pyrosu. Ale jako šéfredaktor serveru se budu věnovat hlavně jemu. Jak je mým zvykem, tak vás zahrnu několika čísly. Že je tento článek pětitisící, již víte. Ale kromě toho je v naší databázi téměř 35 000 fotogra­fií, na server jste vložili bezmála 19 000 komentářů a nepočítaně diskusních příspěvků. Máme téměř 10 000 registro­vaných uživatelů. Návštěvnost serveru se z původních několika desítek a později i stovek zvedla na dnešních několik tisíc návštěvníků.

To vše by se neobešlo bez Vaší vydatné pomoci. Nelze vyjmenovat všechny, kteří pravidelně či občas zasílají své články, příspěvky a fotografie, abychom na někoho nezapomněli. Všem Vám mnohokrát děkuji a doufám, že naše spolupráce se bude rozvíjet.

Naše nápady se ještě zcela nevyčerpaly, a tak i v budoucnu pro Vás připravíme mnoho zajímavého. Nejbližší akcí je naše přítomnost na veletrhu PYROS, jehož jsme opět mediáním partnerem, a tak Vás všechny srdečně zvu na návštěvu našeho stánku. Uvítáme od Vás jakékoliv náměty i připomínky.


Václav Porkát – velitel družstva – Hasičský záchranný sbor podniku České Dráhy
Co mi server Požáry.cz dal a vzal.
Vezmu to od začátku. Můj úplně první článek se na webu objevil dne 3. 3. 2003 – viz https://www.pozary.cz/clanek.asp?… ( od té doby je počet mých článků trojciferný… ), tou dobou jsem pochopitelně nebyl plnohodnotným členem požárového teamu, i když jsem tak nějak občas na něčem spolupracoval. Postupem času jsem psal víc a víc článků, prostě jsem zapadl (záměrně neříkám ,,nastoupil,,) do rozjetého vlaku. Ale abych se dostal k první věci, tedy co mi server dal.
DAL :

Takže v prvé řadě je to věc, že se o své, snad dobré postřehy, a to nejen ohledně hasičské techniky, mohu podělit formou článků s vámi čtenáři, což mi dělá radost a beru to jako čest. Člověka vždy potěší, když se někdo ozve na mail a kladně zhodnotí moji práci, čili článek. Pochopitelně se najdou i tací, co kritizují mé ,,dílo,,. Někdy oprávněně, což beru, protože nikdo učený z nebe nespadl, ale pokud píšou jen ti, no, nebudu ani pro tyto lidi hledat vhodné pojmenovaní, kteří dokážou jen hanit mnohahodinovou práci jednotlivce a sami přitom nic neumějí, ba se o nic ani nesnaží, to mě mohlo z počátku mého psaní rozpálit do běla. Nicméně postupem času se to snažím brát v co největším možném klidu, neb i na takovéto reakce si novinář musí umět zvyknout. Příjemné to není, ale je to realita. Web je pro moji maličkost vlastně taková možnost seberealizace, i když tou je vlastně i časopis Exlive, který, věřte nebo ne, vyjde skutečně v nejbližších dnech. Vidíte, vlastní časopis (Martine promiň… ), to je další z věcí, co mám díky Požárům, neb bez nich by nikdy nevznikl. Díky serveru jsem měl i možnost seznámit se se spoustou zajímavých lidí z našeho hasičského oboru, tedy nejen z něj. Jistě se nebude nikdo zlobit, když zde neuvedu žádné jméno, neb nechci na někoho zapomenout, což by se mi díky mimořádnému pracovnímu vytížení v uplynulých 14 dnech mohlo lehce stát. Prostě a jednoduše, Požáry mi dělají opravdu velkou radost, návštěvnost je dost veliká, myslím, že by se za ni nemusel stydět i daleko větší web… Na to, že server tvoříme jen ve svém volném čase, je to úctyhodný výkon (vím, člověk se sám chválit nemá, ale tak to prostě je). Tento článek má pořadové číslo 5OOO, což je za 5 let provozu požárů mimořádné číslo, v databázi je téměř 35 OOO fotografií, což je rovněž ,,cifra jak bejk,,. Takže závěrem, co že mi to web dal? Všeobecně nové zkušenosti, novinářský průkaz a radost z odvedené práce, která je za mnou vidět.

VZAL :

A teď co mi web vzal. Mohl bych to shrnout jedním slovem – iluze (to je jak z Básníků, co…). Iluze, o ty člověk přijde a ani pořádně neví, jak k tomu došlo. Co mi ale web vzal hlavně, to je právě již výše zmiňovaný volný čas. Ze začátku, když jsem psal de facto jen tak pro pobavení, mi to ani nepřišlo. To až později, když máte dohodnuté termíny článků atd. Z mého koníčka se stalo vlastně takové druhé, i když neplacené zaměstnání, takže mi v mnoha případech nezbývá čas na nic jiného. Což mi zejména v poslední době začíná strašně moc vadit. O tom, kolik peněz mě za ty roky již web stál, resp. kolik mi tedy vzal…, rovněž nemá cenu psát (že jsem díky Požárům málem přišel ,,na buben,, a stále se z toho vzpamatovávám, stejně nikoho nezajímá). Kromě financí a volného času na jiné koníčky mi ještě vzal pár dnes už tedy ,,bývalých,, pseudo-kamarádů z řad hasičů, a to jen díky jejich závisti, kterou nikdy nepochopím (žijeme v době peněz, tak kdyby mi někdo záviděl prachy, sic špatně, ale chápal bych to, když však mě to peníze jen stojí, to jsem z toho blázen, či asi skutečně věří, že vydělávám na Požárech – kéž by tomu tak bylo…). A ještě něco, web mi málem vzal i zaměstnání u HZS…To víte, problémový článek a pomyslný oheň byl na střeše, tedy v náměstkově hlavě. Nejvíce mě na té věci však mrzelo, že jsem ani ten článek nepsal já. Ale někdo to holt vždycky musí odnést, že. Časem se situace zklidnila, i když něco mi říká, že zas bude hořet…nová stanice…ale raději ne, budu loajální, i když s řadou věcí nesouhlasím a občas je i řeknu nahlas, a to jak u nás, tak i zde parťákům z Požárů. Bez občasných rozepří to nejde nikde.

Když mě Luboš Samec – šéfredaktor www.pozary.cz žádal, ať napíšu nějaké z mého pohledu rádoby bilancování serveru do článku s pořadovým číslem 5OOO, jistě asi čeká, že závěrem uvedu něco duchaplného. Vyřeším to jinak, dělejme to, co děláme dosud, dále a ještě lépe než dosud a nenechme se otrávit spoustou překážek v naší činnosti. Požárům zdar a ohni zmar!


PŘIJĎTE S NÁMI OSLAVIT 5 LET FUNGOVÁNÍ WEBU POŽÁRY.CZ NA VELETRH PYROS V BRNĚ. NAJDETE NÁS NA GALERII PAVILONU G1. PRO VŠECHNY MÁME DÁREK. 
Sdílet