Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomáhejte s hasiči

Ne každý má odvahu zasahovat při požárech, živelných pohromách a dopravních nehodách. Ale každý z nás má možnost udělat něco dobrého pro ty co neměli v životě tolik štěstí.

Dobrovolní hasiči z Velké Bíteše uspořádali adventní sbírku hraček a sladkostí pro dětské oddělení Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Brno, kde budou pomáhat dětem po popáleninových úrazech. Jedná se sice o oddělení poměrně malé, má pouze 9 lůžek, ale je vysoce specializované pro léčbu termických poranění. V ČR existují 3 specializovaná pracoviště zabývající se léčbou nemoci z popálení (Klinika popáleninové medicíny v Praze, Centrum popálenin a plastické chirurgie v Brně a Popáleninové centrum v Ostravě).

Podnětem byla sbírka hasičů ze Zlínského kraje pro urgentní příjem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Našim heslem je „Pomoc v nouzi, naše poslání“. S popáleninami se při hasičském řemesle často setkáváme. S Fakultní nemocnicí Brno již spolupracujeme delší dobu na akci „Daruj krev s dobrovolnými hasiči“. Hračky se sbírali od 1. do 14. prosince 2011 na požární stanici. 21. prosince bylo předáno několik plných košů zdravotníkům do Fakultní nemocnice Brno.

Lůžkovému oddělení byly předány stolní hry, pexesa, puzzle, které snad zpříjemní i několikaměsíční pobyt v nemocnici. Větší děti na lůžkovém oddělení obdrželi legendární figurku Igráčka nebo sadu dárkových modelů hasičských aut, menší děti obdrželi plyšového Dráčka Soptíka, hasičské kšiltovky, které si po propuštění odnesou sebou domů. Pro ambulance za statečnost při převazech jsou nachystány drobnosti jako omalovánky, pastelky a sladkosti.

I přes vrcholící ekonomickou krizi, nám žádný z oslovených sponzorů pomoc neodmítl a naopak až překvapil svoji štědrostí. Akci podpořili firmy EFKO-karton, s.r.o. Nové Veselí, Požární bezpečnost s.r.o. Jihlava; Hasičská vzájemná pojišťovna, a.s. Krajská pobočka se sídlem ve Žďáru nad Sázavou; Hasičský portál POŽÁRY.cz; Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Silniční a odtahová služba Moravskoslezská s.r.o. Brno-Velká Bíteš; obyvatelé Města Velké Bíteše a členové SDH Velká Bíteš. Všem dárcům srdečně děkujeme

Text a foto: David Dvořáček, DiS.
Profesionální zdravotnický záchranář a dobrovolný hasič

Sdílet