Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Byli jsme u testování nových čerpadel

Přijali jsme pozvání k zajímavému testu čerpadel od společnosti Pavliš a Hartmann, který proběhl v obci Břehy u Přelouče u rybníku Buňkov (rozloha 56 hektarů), kde se nachází vyhledávaný a oblíbený autokemp se stejným názvem.

V testu, kterému jsme byli přítomni, se zkoušela tři čerpadla, ze kterých firma Pavliš a Hartmann vybere jedno do prodeje. Testování proběhlo ve spolupráci s jednotkou SDH Břehy.

Na všechna čerpadla byl použit motor HONDA GXV 390. Jedná se o motor v nejvyšší profi kvalitě, na který jsou namontovány tři komory s rozdílným geometrickým tvarem pracovní dutiny. Dále se v těchto komorách vyzkoušela dvě oběžná kola (vrtule) s rozdílným zakřivením lopatek.

Dle očekávání bylo nejlepší v pořadí třetí zkoušené čerpadlo, které je schopné „dávat“ v pětimetrové výšce 2000 l/min.


Cílem zkoušek a celého vývoje je postavit čerpadlo, které má vyvážené hodnoty max. průtoku a max. výtlačné výšky. Čerpadlo je určeno k dopravě velkých množství vody, čerpání lagun při záplavách a povodních, plnění nádrží a požárních stříkaček z volných vodních zdrojů a podobně. Při této zkoušce byla plněna CAS 32 Tatra 815 nádrž 8200 l s převýšením 4m, dosažený čas plnění byl 3:36 min.


Zdeněk Pavliš – Pavliš a Hartmann

Při konstrukci a zkouškách jsme hledali max. výkon (průtok) někde kolem pěti metrů výtlačné výšky. Zkouškami byl naměřen max. průtok v nulové výšce 2400l/min. a max. výtlačná výška 22 metrů. Na trhu není žádné plovoucí čerpadlo s takovýmto výkonem. Dovolím si podotknout, že dle naší tradice ani tomuto čerpadlu nevadí „běh na sucho“.


Zajímavostí a již tradicí u firmy Pavliš a Hartmann je, že čerpadlo je vyrobeno ze slitiny odolné mořské vodě. S prodejem čerpadla PH-Mamut-2400 se počítá již v polovině února 2012. Předpokládaná cena bude 45.000 Kč + DPH.

Sdílet