Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu hasiči bojovali i s odpadky

Požár bytu zaplněného komunálním odpadem dnes hasiči likvidovali v Lesní ulici v Hodoníně. Byt bylo nutné vyklidit.

Kouř vycházející z balkonu bytu ve čtvrtém patře osmipatrového panelového domu ohlásili lidé z okolí hasičům na tísňovou linku v 8.16 hodin. Na místo vyjely čtyři jednotky – profesionální ze stanice v Hodoníně a další jednotka ze stanice v Břeclavi s automobilovým žebříkem, a dobrovolné jednotky z Hodonína a Rohatce.

Když na bouchání na dveře zakouřeného bytu ve čtvrtém patře nikdo nereagoval, hasiči dovnitř vnikli násilím. Sedmatřicetiletého uživatele bytu uvnitř nenašli. Požár starých papírů a odpadků hasiči dostali v 8.33 hodin a za dalších 10 minut zlikvidovali. Byt odvětrali od kouře a okolí požářiště zkontrolovali termokamerou. Kromě ohně ale hasiči bojovali s obrovským množstvím odpadků. Byt byl místy až do výšky dvou metrů plný prázdných pivních a dalších plechovek, pet lahví, papírů, hadrů a dalších odpadků. Obyvatele bytu proto velitel zásahu poučil o nutnosti okamžitého vyklizení odpadků.

Požár způsobila nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Muž nechal bez dozoru zapálenou svíčku a odešel. Škodu na zařízení bytu odpojeného od přívodu el. energie a plynu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 20 tisíc korun.

Do poškozeného bytu byli hasiči dopoledne voláni znovu, protože před 11. hodinou začala hromada odpadků opět doutnat. Na místo vyjela jednotka z nedaleké stanice HZS JmK. Zbytky doutnajících odpadků hasiči rozhrabali. Protože uživatel bytu se o vyklizení zapáchajících hromad plných hořlavých materiálů nepostaral, odpadky nechal za asistence hodonínské jednotky dobrovolných hasičů vyklidit správce domu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet