Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí drážní hasiči měli přes noc napilno

Ve čtvrtek 19. ledna 2012 bylo na operační středisko profesionálních hasičů HZS SŽDC v Liberci v 15:28 hodin nahlášeno vykolejení rychlíkového vlaku na trati č. 030 v kilometru 102,279 v želez­niční stanici města Semily.

Jednotka HZS SŽDC Liberec vyjela na místo události s technikou RZA Nissan Patrol a CAS 32 Tatra 815. Z důvodu špatných klimatických podmínek později na místě události vystřídala CAS 32 posádka s vozidlem VEA Nissan Terrano.

Po příjezdu na místo jednotka průzkumem zjistila, že se jedná o vykolejený rychlíkový vlak, kde motorový vlak vykolejil oběma podvozky a kolejový vagon jednou nápravou ve směru jízdy mimo profil železniční tratě. Ve vlakové soupravě cestovalo 80 osob, které neutrpěly zranění a v příjezdu jednotky byly shromážděny již mimo ohrožení na bezpečném místě. Pro cestující byla zajištěna náhradní doprava.

Jednotka na místě průzkumem vyloučila únik provozních kapalin. Velitel zásahu po příjezdu a dohodě se zástupci DKV Česká Třebová a Drážní inspekce v 18:31 hodin rozhodl o nakolejení rychlíku pomocí hydraulického zařízení. Na místo události si VZ vyžádal posilovou jednotku HZS SŽDC Nymburk, která disponuje nakolejovacím hydraulickým zařízením HOESH.

Práci hasičům komplikovala nepříznivá meteorologická situace a z velké míry poškození kolejového svršku včetně výhybkového systému. V 02:25 hodin pátečního rána se podařilo nakolejit část soupravy, která byla přesunuta do žel. stanice Stará Paka. V 05:17 hodin hasiči nakolejili zbylou část soupravy a zajistili její odtažení do žel. stanice Semily. Příčina vykolejení rychlíkové soupravy je v šetření. Liberečtí drážní hasiči se vrátili na základnu v pátek v 06:36 hodin.

Martin Ressl
zástupce velitele
JPO HZS SŽDC LIBEREC

Sdílet