Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté, hasiči i dobrovolníci pátrali po muži, našli ho bohužel mrtvého

Dne 28. 1. 2012 v 10:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1959 z Kravař, že od 06:00 hod. dne 26. 1. 2012 pohřešuje svého syna (muže ročníku narození 1985 z Kravař).

Dále uvedl, že sám při jeho hledání nalezl v prostorách bývalých sociálních zařízení poblíže vojenského bunkru mezi Kravařemi a obcí Štítina na Opavsku jeho jízdní kolo. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Kravařích, která provedla prvotní šetření, byl vyžádán opavský policejní psovod a kriminalistický technik.

Dále byly provedeny prověrky v nemocnicích v Opavě a v Ostravě, u známých a rodinných příslušníků, vše s negativním výsledkem. Byla provedena lokalizace jeho mobilního telefonu, na jejímž základě bylo zjištěno, že poslední záznam zasahuje do katastru města Kravaře.

Následně bylo rozhodnuto o pátrací akci v součinnosti s hasiči HZS Opava a SDH okolních obcí a byl vyžádán i policejní vrtulník. Pátrací akce se postupně zúčastnilo 10 policistů z obvodního oddělení PČR v Kravařích, 1 policejní psovod, 2 strážníci Městské policie Kravaře, 4 hasiči HZS Opava, 9 členů SDH Kravaře, 7 dobrovolných hasičů ze Štítiny, 8 z SDH Mokré Lazce, 5 z SDH Hrabyně, 7 z SDH Bolatice a dalších 12 osob-dobrovolníků z Kravař.

Bylo pátráno v okolí místa nálezu jízdního kola ve směru na obce Štítina, Kravaře a Velké Hoštice, kdy v 14:15 hod. téhož dne byl pohřešovaný muž nalezen mrtev jedním z členů SDH Kravaře a jedním z dobrovolníků přibližně 600 metrů od místa nálezu jízdního kola ve směru na obec Velké Hoštice, a to v brázdě na okraji lesíka na katastrálním území obce Štítina.

Ihned byl zrušen požadavek o přílet vrtulníku a na místo se dostavil policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Ohledání těla pohřešovaného muže provedla přivolaná lékařka Slezské nemocnice v Opavě, která nedokázala na místě přímo určit dobu ani příčinu úmrtí, kdy jako nejpravděpodobnější uvedla smrt z důvodu vystavení se nadměrnému přírodnímu chladu a navrhla zdravotní pitvu.

Cizí zavinění tedy nebylo prvotním šetřením zjištěno a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.

René Černohorský
KŘP Moravskoslezského kraje
Policie ČR

Sdílet