Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Štítině opět došlo k železniční nehodě

Dnešního dne 9. 2. 2012 v době kolem 11:30 hod. řídil muž ročníku narození 1980 z Ostravy dodávkové motorové vozidlo značky Peugeot Boxer, a to ve směru jízdy od obce Mokré Lazce na obec Štítinu na Opavsku.

Při vjezdu do obce Štítina podle svých slov zastavil u chráněného železničního přejezdu, kdy byla v chodu světelná i zvuková signalizace a poté, jak zjistil, že tato signalizace již není v provozu, tak se rozjel. V té chvíli již však byl v prostoru křížení železniční tratě se silnicí osobní motorový vlak Elefant City, který jel ve směru od Ostravy na Opavu, tedy rovněž ve směru jízdy od Mokrých Lazců na Štítinu.

Na železničním přejezdu tedy došlo ke střetu pravé přední části dádávkového automobilu s levým bokem již druhé vlakové soupravy-vagónu. V době dopravní nehody cestovalo ve vlaku zhruba 150 cestujících, kdy podle prvotního zjištění žádné osobě nebylo způsobeno žádné zranění. V automobilu jel pouze řidič, kterému rovněž nevzniklo žádné zranění.

Škoda na vlaku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30.000,– Kč a hmotná škoda na dodávkovém automobilu činí 100.000,– Kč. Orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněly negativně jak u řidiče motorového vozidla, tak i u strojvedoucího motorového vlaku.

Podle slov strojvedoucího (muže ročníku narození 1972 z Krnova) bylo zjištěno, že jakmile přijížděl k výše uvedenému železničnímu přejezdu na začátku obce Štítina, tak viděl, jak před zabezpečeným přejezdem, na kterém svítilo a houkalo signalizační zařízení, stojí dodávkové motorové vozidlo.


ČTĚTE: Osobní auto se střetlo ve Štítině s vlakem (3. února)


Když se přiblížil s vlakovou soupravou, tak zahlédl, jak se vozidlo najednou rozjíždí a proto začal i houkat, jenže řidič vozidla nezastavil a po projetí prvního vozu vlakové soupravy přes železniční přejezd došlo k nárazu do druhého vagónu.

Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování, na místě dopravní nehody se nacházeli i odpovědní pracovníci Českých drah a přeprava cestujících byla v době výluky vlakových spojů, a to až do 14:00 hod. téhož dne nahrazena autobusovou dopravou.

René Černohorský, PČR

Sdílet